Berlinci na referendumu nisu podržali da grad bude klimatski neutralan

Plakat kampanje s natpisom "Djeca bi glasala za klimu", na dan referenduma 'Berlin 2030. klimatski neutralan', 26. marta 2023.

Nije uspio referendum u Berlinu koji bi obavezao gradsku vast da teži da taj grad postane "klimatski neutralan" do 2030. godine, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey u saopštenju u nedjelju naveče, nakon okončanja refrenduma.

Takva politika, da je prihvaćena, primorala bi novu konzervativnu lokalnu vladu da ulaže velika sredstva u obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost zgrada i javni prijevoz.

Da je prijedlog prošao na referendumu, Berlin bi bio jedan od rijetkih velikih evropskih gradova s pravno obavezujućim ciljem da za samo sedam godina postane "ugljenično neutralan".

Rezultat gradskog glasanja na kojem je samo 50,9 posto građana podržalo promjene "pokazuje da većina Berlinaca smatra da traženi ciljevi nisu mogli biti realizirani čak ni da su uvedeni u zakon", rekla je Giffey.

Grupa za zaštitu okoliša Klimaneustart prikupila je u periodu od četiri mjeseca prošle godine oko 260.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Aktivisti žele pritisnuti gradske vlasti da ubrzaju mjere protiv klimatskih promjena.

Njemačka vlada na nacionalnoj razini želi postići klimatsku neutralnost do 2045. Emisije bi se trebale smanjiti za 95 posto u usporedbi s razinama iz 1990. kako bi se taj cilj postigao.

Pročitajte i ovo: Panel UN upozorava da svet ima manje od 10 godina da spreči klimatsku katastrofu

Njemački kancelar Olaf Scholz i gradonačelnica Berlina Franziska Giffey su dan prije referenduma izrazili sumnje kada je u pitanju mogućnost da se cilj postigne do 2030. godine.

"Čvrsto sam uvjeren da je ono što je savezna vlada odlučila napraviti ispravno, naime, osigurati tehnološku modernizaciju naše zemlje", rekao je Scholz u subotu.

"Bavljenje tim pitanjem smatramo važnim, no neće biti moguće da Berlin bude klimatski neutralan do 2030. Ljudima to mora biti jasno rečeno, sve ostalo su besmislice", kazala je gradonačelnica Giffey.

Mjere za postizanje tog cilja predviđale bi postavljanje solarnih panela na krovove u gradu, uz proširenje vjetroturbina u susjednoj pokrajini Brandenburg. Njemački glavni grad, također, bi proširio upotrebu električnih vozila i dodati biciklističke staze.

Referendum je održan u vrijeme kada konzervativci iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) pregovaraju o mogućoj koaliciji sa socijaldemokratima u glavnom gradu, nakon pobjede na ponovljenim izborima.

Evropska unija je prošle godine pokrenula program za pomoć 100 gradova unutar i izvan Unije da postanu klimatski neutralni do 2030.godine. No, program i financijska potpora koju nudi nisu pravno obavezujući.