Šetnja podrške Ukrajini u Beogradu

Vaš browser nepodržava HTML5

Skup podrške Ukrajini održan je u subotu u Beogradu, na poziv ambasade Ukrajine i volontera, povodom godišnjice od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je jedan od događaja koji je 24. februara organizovan u Srbiji, kako bi se obeležilo dve godine od početka rata koji je pokrenuo Kremlj.

Građani su se okupili u Pionirskom parku u centru Beograda, odakle su prošetali do Trga Republike. Na centralnom beogradskom trgu okupljeni su upalili sveće i održali minut ćutanja za žrtve ruske agresije u Ukrajini.

Na maršu pod nazivom "Podrži Ukrajinu", istaknute su zastave Ukrajine, Evropske unije i poruke mira.

Skupu su prisustvovali ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, šef delegacije Evropske unije Emanuel Žiofre, ambasadorka Švedske Anika Ben David, kao i ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson.

Ukrajinski ambasador u Srbiji Volodimir Tolkač je na skupu poručio da se Ukrajina trudi da zadrži rusku agresiju na svojoj teritoriji zahvaljujući diplomatksom korpusu, ali i informacijama.

"Ukrajina se zahvaljuje međunarodnoj kolaliciji zahvaljujući kojoj je opstala ove dve godine. Rusija je spremna na dug i mukotrpan rat koji će iscrpeti Ukrajinu i ako mi želimo da se borimo protiv diktature i totalitarizma mi treba da poboljšamo svoju efikasnost, odnosno ne treba da damo Ukrajini da izgubi ovaj rat", rekao je u svom govoru Tolkač.

Žiofre je na skupu ponovio rešenost Brisela da bude uz Ukrajinu.

"Ovde smo da bismo najpre odali počast mnogim Ukrajincima koji su izgubili živote, svoje voljene u ovom užasnom ratu, ali i da bismo odali počast otporu ukrajinskog naroda koji se čvrsto drže u ovim teškim vremenima, i da bismo izrazili našu predanost da stojimo uz njih u narednim mesecima i trenucima", poručio je ambasador EU u Srbiji.

Na Trgu Republike okupljeni su upalili sveće za žrtve ruske agresije u Ukrajini

Skupu su prisustvovali i srpski opozicioni političari Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, i Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta.

Pored ovog događaja, održane su i akcija polaganja cveća i šetnja u Novom Sadu, kao i "Šetnja za mirnu Ukrajinu i slobodnu Rusiju u Beogradu", koje je organizovalo Rusko demokratsko društvo, koje okuplja kritičare ruskog predsednika Vladimira Putina i protivnike ruske invazije na Ukrajinu.

Ruski i ukrajinski antiratni aktivisti u Srbiji su od početka ruske invazije na Ukrajinu organizovali niz protesta protiv ruske invazije.

Jedan od poslednjih skupova održao se nakon vesti o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kada se stotine građana okupilo ispred Ambasade Rusije u Beogradu.

Vaš browser nepodržava HTML5

'Umrla je poslednja nada': Odavanje pošte Navaljnom ispred Ambasade Rusije u Beogradu

Navaljni je umro u zatvoru 16. februara, nakon što se navodno srušio dok je izlazio iz ćelije.

Vlasti nisu dale zvaničan uzrok smrti i odbile su da predaju telo porodici pod obrazloženjem da su potrebne dve nedelje da ispitaju "hemijsku forenziku".

Pored skupova podrške Ukrajini, Srbija je jedna od retkih zemalja u kojima su od početka invazije održavani i skupovi podrške Rusiji koje su organizovale ultradesničarske grupe.

Od polovine prošle godine Beograd je proterao ili zabranio ulazak u zemlju nekolicini antiratnih aktivista koji su pobegli iz Rusije u Srbiju nakon invazije na Ukrajinu.

Srbija se pridružila rezolucijama u Ujedinjenih nacija kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali vlasti u Srbiji odbijaju da uvedu sankcije Rusiji. Kao objašnjenje navode tradicionalne rusko-srpske veze i ekonomske interese.

Pročitajte i ovo: Ko ne želi dokumentarac o opsadi Mariupolja u Srbiji?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. februara za rusku agenciju TASS da postoji veliki pritisak Zapada na Beograd da uvede embargo Rusiji.

"Mi ćemo se truditi da branimo svoju poziciju što je duže moguće. To radimo već dve godine i nadam se da ćemo moći tako da nastavimo", rekao je Vučić.

Od početka invazije, 24. februara 2022, na hiljade ljudi je poginulo i ranjeno, a 6,4 miliona državljana Ukrajine je izbeglo iz zemlje.