Građani u Beogradu odali poštu stradalima u Ukrajini

  • RSE

Ovo je jedan od brojnih događaja koji su 24. februara održani u Beogradu i Novom Sadu kojima se obeležava godinu dana od početka rata koji je pokrenuo Kremlj.

Na skup sećanja i solidarnosti i paljenje sveća u znak sećanja na poginule pozvalo je Rusko demokratsko društvo. Rusko demokratsko društvo je antiratno udruženje koje su formirali ruski građani koji su došli u Srbiju od početka rata u Ukrajini.

Ispred Ambasade Ukrajine u Beogradu građani su tokom dana ostavljali cveće.

Invaziji Rusije na Ukrajinu, koju je Moskva započela pre tačno godinu dana, ne nazire se kraj, dok mnogi strahuju da eskalacija sukoba tek sledi. U prvih godinu dana rata poginule su desetine hiljada ljudi, uključujući hiljade civila, milioni su postali izbeglice, a neki gradovi su potpuno razoreni.

Stručnjaci upozoravaju da bi najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata mogao da potraje godinama, a sve su veća i strahovanja da bi mogao da izmakne kontroli i preraste u direktan konflikt Rusije i NATO-a.

Invazija Rusije na Ukrajinu gurnula je svet u najveću krizu od okončanja Hladnog rata i dovela do krupnih promena u međunarodnim odnosima i globalnoj ekonomiji.