U Beogradu uhapšeno 19 osoba zbog pranja novca

Policija Srbije, ilustrativna fotografija

U Beogradu je 14. decembra uhapšeno 19 osoba, koje se sumnjiče za pranje novca, dok se za još četiri traga, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Jedna od uhapšenih sumnjiči se i za prevaru u obavljanju privredne delatnosti u periodu od 4. januara do 25. novembra 2023, kao zaposlena u jednoj knjigovodstvenoj agenciji u Beogradu.

"Sumnja se da je kreirala naloge za elektronsko plaćanje i da je prikazivanjem lažnih činjenica dovela u zabludu zaposlene u više privrednih društava iz Beograda da su platili dobavljače, poreske obaveze i obaveze za druge javne prihode, dok su oštećeni taj novac, zapravo, uplaćivali na njene lične i račune ostalih osumnjičenih", saopštili su iz MUP-a.

Kako su dodali, sumnja se da je na taj način pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od skoro 304 miliona 480 hiljada dinara, odnosno oko 2 miliona 599 hiljada evra.

Svi osumnjičeni su potom, kako se sumnja, taj novac koristili za lične potrebe, iako su znali da potiče iz kriminalne delatnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.