Protest ispred RTS-a: 'Podnesite ostavke'

Vaš browser nepodržava HTML5

Beograd: Protest ispred RTS-a

Više od hiljadu građana, su sa protesta održanog ispred zgrade Radio-televizije Srbije, u centru Beograda, zatražili ostavke čelnika te medijske kuće – generalnog direktora Dragana Bujoševića, glavnog i odgovornog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića i predsednika Upravnog odbora Vladimira Vuletića.

Oni su se na protestnom skupu pod nazivom “Protiv medijskog mraka” okupili na poziv opozicionih stranaka nakon neuspelih subotnjih razgovora sa predstavnicima Upravnog odbora RTS-a o izveštavanju o aktivnostima opozicije uoči lokalnih izbora u Beogradu 4. marta.

“Ostavke, ostavke” bio je učestali poklič učesnika protesta koji su uz to nosili i transparente poručujući „Protiv nenormalnog“, „Jelke i jarbole u džep nam zaboli“, „Manje rasvete više prosvete“, izražavajući, između ostalog, i nezadovoljstvo zbog novčanih sredstava utrošenih na ukrašavanje grada za vreme novogodišjih praznika.

Rade Radovanović, dugogodišnji novinar i jedan od onih koji se obratio okupljenima, ukazao je na razloge zbog kojih bi čelnici javnog servisa Srbije trebalo da se povuku sa svojih funkcija.

“Vi morate da obezbedite javni interes. Da se istinito, pravovremeno, na pravi način plasiraju činjenice. Vi to ne radite, ova kuća nije javni servis. Ovo čak nije ni državna televizija. Vi ste od nečega što je bilo na putu da bude javni servis ovu kuću pretvorili u nešto što bi se moglo nazvati RTVR – Radiotelevizijski razglas Aleksandra Vučića”, poručio je Radovanović.

Protest je trajao sat vremena, a obuvatao je i termin u kome je na programu i centralni Dnevnik javnog servisa. Prisustvovali su mu lideri opozicije, među kojima kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas i predstavnici opozicije koji su podržali njegovu kandidaturu - Vuk Jeremić, Saša Janković, Borko Stefanović.

Neki od predstavnika opozicije na protestu ispred RTS-a

Na protestu je bio i lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac, kao i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, poslanica Marinika Tepić, kandidat za gradonačlenika Marko Bastać i drugi. Oni se međutim nisu obraćali okupljenima.

Među njima je bio Dragoslav Ljubičić, radnik javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije, koji nam je rekao da je glavni razlog njegovog prisustva činjenica da se u Srbiji posle petog, nikada nije dogodio šesti oktobar i potrebna lustracija.

“Najveći mi je problem psihološko uništavanje naroda. Ubijanje slobode i veštačko izazivanje straha da ćovek više ne sme da bude čovek. Da ne sme da kaže kada je nešto laž, ili istina. Da je ovde normalno da se radi za 200 evra i da se država hvali kako je veliki investitor. Da je sve naopako”, navodi Ljubičić u izjavi za RSE.

Svoje tvrdnje o nepoštenom, neprofesionalnom i nezakonitom izveštavanju RTS-a opozicione stranke i pokreti zasnivaju na izveštajima nezavisnih organizacija, poput Biroa za društvena istraživanja - BIRODI, čija istraživanja ukazuju da javni servis najviše prostora daje vladajućoj Srpskoj napredoj stranci čiji je lider predsednik Srbije Aleksdandar Vučić.

Jelena Anasonović, iz pokreta Levica Srbije, upozorava da RTS i Regulatorno telo za elektronske medije - REM, koje finansiraju građani Srbije, ne rade u njihovom interesu.

Istraživanja nezavisnih organizacija ukazuju da javni servis najviše prostora daje vladajućoj Srpskoj napredoj stranci

“Da ih javno obaveštavaju o svim stvarima koje se dešavaju na političkoj i društvenoj sceni Srbije. I stoga je bilo važno da se okupimo i pokažemo da ne odustajemo od borbe za jednu normalnu i demokratsku državu”, naglašava Jelena Anasonović.

Većina okupljenih izrazila je optimizam u pogledu skorih promena u društvu. Jedan od načina za to ponudio je Dragoslav Ljubičić.

“Ima ona zanimljiva slika gde tirani stoje na savijenim leđima naroda i da je samo dovoljno da narod ispravi kričnu i da tirani padaju”, zaključuje Ljubičić.

Protestni skup građana na kome nije bilo incidenata obezbeđivala je policija. Saobraćaj u Takovskoj ulici, gde se nalazi zgrada Radio-televizije Srbije, bio je zatvoren.