Beograd prajd: Kamenčić koji žulja za poslanike Skupštine Srbije

Vaš browser nepodržava HTML5

Da li će poslanike u Srbiji 'žuljati' LGBT kamenčići?

Predstavnici Beograd prajda predali su na pisarnici Skupštine Srbije "paketiće" za poslanike u kojima se nalazi kamenčić duginih boja i kartice sa razlozima zbog kojih traže usvajanje Zakona o građanskom partnerstvu. Paketići su predati u okviru kampanje Beograd prajda "Šta nas žulja".

"Cilj kampanje je da pokažemo to šta nas žulja, a to smo simbolično prebacili u mali kamenčić u duginim bojama koji te jednostavno žulja u cipeli. Očekujemo da će poslanike ovi kamenčići zajedno sa svim razlozima podstaći da Zakon o građanskim partnerstvima izvuku iz fioka ili gde god da je zaturen trenutno i da će da ga donesu", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jovan Ilić iz Beograd prajda.

LGBT aktivisti ispred Skupštine Srbije, 23. septembar

U okviru kampanje "Šta nas žulja", na sajtu parada.rs pokrenuta je i onlajn peticija za usvajanje ovog Zakona, koju je do sada potpisalo skoro 4.000 ljudi.

"Prvi cilj nam je da dođemo do deset hiljada potpisa, a za dalje ćemo da vidimo. Svakako smo u toku kampanje smislili još dosta interesantnih stvari kako bi privukli pažnju svih ljudi u Srbiji na to zašto je važno da se ovaj Zakon donese", naveo je Ilić.

U peticiji se navodi da pripadnice i pripadnici LGBT+ zajednice nemaju jednaka prava kao ostale građanke i građani Srbije, jer ne mogu uživati prava, obaveze i zaštitu koji proizlaze iz zakonskog uređenja odnosa između partnera.

"Na primer, da posete svog partnera ili partnerku u bolnici, da zajedno podignu kredit, da kad jedan partner ili partnerka umre drugi može da nasledi sve što su zajedno izgradili. Ništa od toga se sada ne može, a postoje i mnoge druge stvari", rekao je Ilić.

Pročitajte i ovo: Beograd Prajd pokrenuo peticiju za Zakon o istopolnim partnerstvima

Više organizacija civilnog društva sastavilo je još 2010. godine Nacrt zakona o registrovanim istopolnim zajednicama i predalo ga nadležnim organima na razmatranje i usvajanje.

"Prošlih nekoliko godina napravljen je i Zakon o građanskim partnerstvima koji je novija verzija tog zakona, ali se i dalje jednostavno ništa ne dešava povodom njega", naveo je Jovan Ilić.

Na pitanje da li se radi na usvajanju Zakona o registrovanim partnerstvima i Zakona o rodnom identitetu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja saopštilo je 17. septembra za RSE da će se "ova značajna pitanja sigurno naći na dnevnom redu nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije".

Pročitajte i ovo: Ni blizu priznanja istopolnih zajednica u Srbiji

Regulacija istopolnog partnerstva je obaveza Srbije od 2005. godine, kada je doneta presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Olijari i drugi protiv Italije, prema kojoj je svaka država članica Saveta Evrope dužna da pravno reguliše zajednicu života dve osobe istog pola, naveli su predstavnici Beograd prajda.

Nacrt, kako se navodi u peticiji, "ne predviđa mogućnost da osobe istog pola stupe u brak, jer je brak između pripadnika istog pola zabranjen Ustavom".

"Ovim zakonom je predviđeno da registrovani partneri uživaju sva zakonom određena prava iz penzijskog, zdravstvenog i socijalnog osiguranja kao i partneri u bračnoj i/ili vanbračnoj zajednici", piše u peticiji.

"Procenjuje se da oko 10 odsto pripadnika svake države, pa tako i Srbije pripada LGBT+ zajednici. U borbi za jednakost, za uspeh nam je neophodna solidarnost i podrška što većeg broja građanki i građana", navodi se u peticiji.