Beograd: Paljenje Badnjaka uprkos pandemiji

Vernici su se 6. januara okupili ispred Hrama Svetog Save u Beogradu uprkos merama Vlade Srbije protiv epidemije korona virusa. U prisustvu sveštenika Srpske pravoslavne crkve tradicionalno je zapaljen badnjak uoči pravoslavnog Božića.
 

Badnjak je osveštao mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji nakon smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja od posledica korona virusa 20. novembra obavlja njegove dužnosti. Prisutni sveštenici nisu nosili zaštitne maske.

Starešina Hrama Svetog Save Stefan Šarić rekao je za Radio Slobodna Evropa da Srpska pravoslavna crkva pridržava mera protiv pandemije i da "zvanično" nije pozvala vernike da prisustvuju paljenju badnjaka i božnićnim liturgijama, ali i da ne mogu da im "zabrane" da dođu.

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa uveo je 6. novembra zbog rasta broja zaraženih zabranu okupljanja više od pet ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima i ta mera je i dalje na snazi.

Povodom Božića i najave obeležavanja iz Srpske pravoslavne crkve, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za Radio Slobodna Evropa da je "najvažnija odgovornost građana. "Ne treba da dozvolimo ni komunalnoj miliciji ni sanitarnoj inspekciji da nas vuku za rukave, kažnjavaju i upozoravaju. Najvažnije je da podignemo ličnu odgovornost na što veći nivo", rekao je Đerlek.

Članica udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida Emina Milošević ocenila je za Radio Slobodna Evropa da se "ne može apelovati na racionalnost pojedinca" i da za Srpsku pravoslavnu crkvu moraju da važe mere koje se odnose na organizaciju svake druge manifestacije.

Član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da se može očekivati "blagi porast broja zaraženih korona virusom nakon Božića".

U Srbiji je 6. januara, od posledica korona virusa preminulo još 39 ljudi, čime se ukupan broj umrlih popeo na 3.444. Registrovano je 2.882 novozaraženih. Na bolničkom lečenju je 6.719 ljudi, od kojih je 242 na respiratorima.

 

Mitropolit Hrizostom otpušten je 10. decembra iz bolnice u Beogradu, gde se lečio od COVID-19.

Badnjak ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.