U Beogradu u saradnji sa kineskim institutom otvoren Centar za sekvenciranje genoma

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ambasadorka Kine Čen Bo na otvaranju Centra za sekvenciranje genoma u Beogradu, 9. decembar 2021.

U Beogradu je 9. decembra otvoren Centar za sekvenciranje genoma, izgrađen u saradnji Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Pekinškog instituta za genomiku (BGI), saopštila je Vlada Srbije.

U Centru će se, kako je na otvaranju rekla premijerka Ana Brnabić, pratiti mutacije korona virusa u Srbiji.

„Nećemo morati da čekamo informacije iz sveta o virusu, već ćemo moći to da pratimo na nivou na kakvom u ovom trenutku u Evropi može samo Velika Britanija“, izjavila je Brnabić, prenosi Vlada Srbije.

Premijerka je najavila da će u Centru za sekvenciranje genoma u Beogradu početi obuka za sprovođenje prenatalnih testova koji se, kako je rekla, sada mogu raditi u inostranstvu.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo ocenila je da će Centar obezbediti nove prilike za saradnju Srbije i Kine u oblasti medicine, biomedicine i biologije, saopšteno je iz Vlade.

Pekinški institut za genomiku (BGI) pažnju svetske javnosti privukao je u julu 2021. nakon pisanja Rojtersa (Reuters) da je kineski BGI koji prodaje neinvazivne prenatalne testove NIFTY širom sveta, testove razvio u saradnji sa vojskom te zemlje.

Rojters se u članku od 7. jula pozvao na revizije naučnih radova i izjave kompanija.

Kompanija BGI demantovala je u saopštenju objavljenom 8. jula navode Rojtersa.

Ipak, navode o tome da kineski BGI zloupotrebljava genetski materijal prikupljen iz prenatalnih testova u svrhu vojnih istraživanja tada su ozbiljno razmatrale nemačke zdravstvene vlasti.

U septembru je Rojters objavio vest da zdravstveni regulatori pet država (Nemačka, Kanada, Slovenija, Australija, Estonija) ispituju prenatalni test kojim se prikuplja DNK materijal žena i fetusa za istraživanja.

Pročitajte i ovo: Kineski institut optužen za zloupotrebe genskih podataka aktivan u Srbiji

Pekinški institut za genetska istraživanja (BGI) je u Srbiji prisutan kroz dve laboratorije za testiranje prisustva korona virusa,nazvane „Vatreno oko“, za koje je donirao novčana sredstva.

Prva laboratorija otvorena je u Beogradu u aprilu 2020. pri Kliničkom centru Srbije.

Druga je otvorena u julu iste godine u Nišu.

Srbija je deo kineske državne inicijative "Pojas i put" sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (17 + 1) za ponovno otvaranje zapadnih trgovinskih kanala koji slede drevni Put svile kako bi Kina napajala svoju privredu.

Tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu u junu 2016. tadašnji predsednik Srbije i osnivač SNS-a Tomislav Nikolić je sa kineskim kolegom potpisao 22 sporazuma o saradnji dve zemlje, među kojima i zajedničku izjavu o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Zvaničnici Evropske unije su u više navrata upućivali kritike zvaničnom Beogradu zbog zaokreta ka Kini u spoljnoj politici.

Vaš browser nepodržava HTML5

Šta treba znati o kineskim kompanijama u Srbiji sa crne liste SAD