Dojava o bombi u Palati pravde u Beogradu

Ilustrativna fotografija

U Palati pravde u Beogradu dojavljena je postavljana bomba 22. juna oko podneva, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Kako su iz MUP-a rekli za Radio Slobodna Evropa, zgrada je evakuisana i u toku je rad na pregledu zgrade.

U Palati pravde, koja se nalazi u Savskoj ulici u Beogradu, nalaze se sedišta Višeg suda, Višeg javnog tužilaštva, Drugog osnovnog suda i Drugog osnovnog javnog tužilaštva.

Niz javnih objekta u Beogradu, ali i širom Srbije su poslednjih meseci, od početka ruske invazije na Ukrajinu (24. februara 2022), bili meta lažnih dojava o postavljenim bombama. Objekti su iz predostrožnosti evakuisani, njihov rad je blokiran, a ni jedna od dojava se, do sada, nije pokazala kao istinita.

MUP je 8. juna naveo da su njihovi kontradiverzioni timovi od početka godine zbog istog razloga izvršili ukupno 1.243 kontradiverziona pregleda.

Pročitajte i ovo: MUP Srbije: Za šest meseci 1.243 kontradiverziona pregleda zbog dojavi o bombama

Vlast u Srbiji je ranije saopštilo da će zbog dojava o bombama tražiti pomoć putem međunarodne operativne policijske saradnje radi dobijanja podataka o nalogodavcu, organizatorima i izvršiocu ovog krivičnog dela.

Kako su tada naveli, kako bi se saznalo odakle stižu dojave o bombama, ostvarena je saradnja sa Evropolom, Interpolom, policijska i tužilačka saradnja sa zemljama iz kojih su identifikovane pretnje bombama, poput Poljske, Slovenije, Irana, Ukrajine, a ostvaren je i zajednički rad na rešavanju identičnih pretnji sa policijskim organima Mađarske.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin je 16. maja izjavio da je u toku "specijalni rat koji se vodi protiv Srbije" i da je "suštinski cilj svih tih napada da Srbija prestane da vodi samostalnu politiku i da odluke donosi pod pritiskom i u strahu".

Premijerka Srbije Ana Brnabić je 17. maja navela da su u pitanju pritisci protiv Srbije, jer zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.

Pročitajte i ovo: Lažne bombe kreiraju veštačku nestabilnost u Srbiji