Otac uhapšenog beloruskog novinara ne zna gde su mu odveli sina

Vaš browser nepodržava HTML5

Otac pritvorenog novinara u Bjelorusiji: Pustite mog sina!

Otac novinara i aktivise Ramana Prataseviča je izjavio kako nema informaciju gde nalazi njegov sin, kojeg su beloruske vlasti uhapsile nakon preusmeravanja aviona Rajanera u kojem se nalazio, na letu Atina-Viljnus.

Avion sa dvadesetšestogodišnjim novinarem i disidentom prizemljen je u Minsku, a novinar odveden.

Dmitri Pratasevič, njegov otac, je u izjavi za “Current Time” Radija Slobodna Evropa rekao kako nema razloga da veruje u snimak u kojem njegov sin navodno “priznaje” zločine ukazujući na jasne tragove batina.

Beloruske vlasti objavile su u u utorak (25. maja) navodne transkripte razgovora pilota aviona i kontrolnog tornja iz kojih proizilazi da je posada aviona Rajanera, koji je preusmeren na Minsk, obaveštena je da je bomba u avionu i "preporučeno" joj je sletanje.

"Imamo informacije specijalnih službi da se bomba nalazi u avionu i da može da bude aktivirana iznad Viljnusa", piše u transkriptu na engleskom jeziku koji je objavilo Odeljenje za vazdušni transport beloruskog Ministarstva saobraćaja.

Kontrolor je precizirao da je indikacija o postojanju bombe poslata "mejlom" i da je ta poruka podeljena sa "nekoliko aerodroma". Belorusko ministarstvo saobraćaja je u saopštenju ponovilo da je u pitanju bio mejl navodno palestinske organizacije Hamas u kojem se navodi da će bomba eksplodirati iznad Viljnusa ukoliko Evropska unija (EU) nastavi da podržava Izrael.

Pročitajte i ovo: Beloruske vlasti tvrde da su imale dojavu o bombi u avionu

Šef beloruskog vazduhoplovstva, koji je presreo let lovcem Mig-29, u ponedeljak (24. maja) je tvrdio da je posada donela odluku "bez spoljnog mešanja" i da je avion Rajanera mogao da sleti u Ukrajinu ili Poljsku.

Evropska unija (EU) je odlučila da zatvori svoj vazdušni prostor beloruskim avionima kako bi kaznila režim predsednika Aleksandra Lukašenka.

U međuvremenu Ukrajina je objavila da će od srede (26. maja) zabraniti letove na relaciji sa Belorusijom. Nemačka kompanija Lufthansa objavila je takođe da obustavlja letove preko Belorusije.

Pročitajte i ovo:

Lufthansa neće letjeti preko BjelorusijeUkrajina zabranjuje letove sa Bjelorusijom

Zapadne sile pripremaju se za uvođenje sankcija Bjelorusiji i prekid avionskih veza sa tom zemljom nakon što je beloruski borbeni avion presreo putnički avion kompanije "Rajaner" i dopratio ga do Minska, gde je novinar uhapšen.

Prinudno sletanje putničkog aviona na zahtev vlasti Belorusije generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je državnom otmicom. On je pozvao na pokretanje hitne međunarodne istrage, a vlasti Belorusije pozvao je da odmah oslobode novinara Romana Protaševiča.

"To je državna otmica i pokazuje kako vlasti u Minsku napadaju osnovna demokratska prava i suzbijaju slobodu govora i nezavisnost medija", istakao je Stoltenberg.

Pročitajte i ovo:

Stoltenberg: Hapšenje bjeloruskog novinara je državna otmicaBiden osudio hapšenje novinara Prataševiča

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) osudio je potez Belorusije da presretne putnički avion i uhapsi novinara Romana Prataševiča i njegovu devojku. Bajden je zatražio od svojih savetnika da mu predstave opcije da bi odgovorni snosili posledice.