Osam godina zatvora sinu nesuđenog kandidata za predsednika Belorusije

Eduard Babarika u sudu u Minsku

Eduard Babarika, sin nesuđenog kandidata za predsednika Belorusije Viktora Babarike, osuđen je 5. jula pred sudom u Minsku na osam godina zatvora, na osnovu optužbi koje su on i drugi aktivisti odbacili kao izmišljene.

Okružni sud u Minsku proglasio je krivim i osudio Babariku (34) zbog "organizovanja masovnih nereda" i "raspirivanja mržnje" - optužbi koje je on negirao, prenosi AP.

"Nisam počinio nijedno krivično delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Babarika, koji je u pritvoru tri godine, od kada je uhapšen, i dodao: "Istraga nije našla nijedan dokaz za moju krivicu."

Eduard Babarika bio je član predizbornog štaba svog oca kada su njih dvojica uhapšena dva mjeseca prije predsjedničkih izbora u augustu 2020., a Viktor Babarika nije mogao da se zvanično registruje kao predsjednički kandidat.

"Nisam počinio niti jedno krivično djelo za koje sam optužen", rekao je Eduard Babarika, koji je u pritvoru od hapšenja, a tokom suđenja je držan u lisicama.

"Istraga nije pronašla niti jedan dokaz o mojoj krivici", rekao je.

Opoziciona liderka Svjetlana Tihanovskaja, supruga Serheja Tihanovskog, za kojeg pristalice kažu da je bio stvarni pobjednik izbora u avgustu 2020. godine, oštro je osudila presudu Eduardu Babariki kao "podli čin osvete" zbog podrške svom ocu.

"Ne može se dozvoliti da ova nepravda opstane", napisala je na Tviteru.

Grupa za ljudska prava Vjasna (Proljeće) saopštila je da se vrijeme koje je Eduard Babarika proveo u istražnom zatvoru do 14. decembra 2021. godine pod optužbom za utaju poreza i taksi neće računati u osmogodišnju kaznu.

On je sin Viktora Babarike, ambicioznog predsedničkog kandidata koji je na izborima 2020. godine bio jedan od izazivača autoritarnom predsedniku Bjelorusije Aleksandru Lukašenku.

Kandidatura mu je, međutim, odbijena i kasnije je osuđen na 14 godina zatvora.

Lukašenko je pobedio na izborima, ali su u zemlji izbili neredi, jer je opozicija smatrala da su rezultati namešteni. Masovni protesti krvavo su ugušeni, a desetine hiljada ljudi poslato je u zatvor.

Više od dva mjeseca nije poznato u kakvom je stanju stariji Babarika, a njegove pristalice sumnjaju da je premlaćen i smešten u zatvorsku bolnicu.