Bećev: Srbija u Makedoniji i piroman i vatrogasac

Ambasada Srbije u Skoplju nakon povlačenja njenog osoblja na kosnultacije.

  • Dimitar Bećev iz Atlantskog vijeća u Washingtonu za 'Zašto?' objašnjava pozadinu sukoba Srbije sa Makedonijom zbog navodnog špijuniranja ambasade u Skoplju zbog čega je diplomatsko osoblje povučeno na konsultacije u Beograd.

  • Kontrola

Tajming je neobičan jer su (predsjednik Srbije) Aleksandar Vučić i (premijer Makedonije) Zoran Zaev nedavno razgovarali tokom Zapadnobalkanskog samita u Trstu i činilo se da je ton bio vrlo konstruktivan.

No, sada mi se čini da (ministar vanjskih poslova Srbije) Ivica Dačić pokušava da privuče pažnju i pokaže da je releventan i da ima vanjsku politiku pod kontrolom.

  • Policajac

Nisam siguran koja je prava priroda ovoga jer čujemo dvije različite stvari: jedna da je Makedonija prisluškivala ambasadu Srbije i druga da se Makedonija spremala da podrži prijem Kosova u UNESCO, tako da se i Kosovo pojavljuje u kadru.

Ali ovo je vrlo čudno i nisam siguran kakve mogu biti posljedice.

Ovo sve može i utihnuti za nekoliko dana, naročito ako Vučić progovori i postavi se kao dobri policajac naspram Dačićevog lošeg policajca.

No, za sada, ništa ne znamo.

  • Krivica

Nisam vidio nikakvo saopštenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova u vezi ovog problema a oni su bili vrlo glasni prethodnih mjeseci kako se razvijala makedonska kriza.

Ja bih bio vrlo oprezan prije nego što bih pripisao bilo kakvu krivicu Rusiji.

  • Odluke

Ona naravno ima koristi od poremećaja i meteža u regionu zato što to pokazuje da je kompletna američka i evropska agenda za balkansku saradnju i rješavanje konflikta bankrotirala ili u velikim problemima.

To, dakle, donosi poene Moskvi ali ponekad Rusija ne mora učiniti ništa, lokani problemi i tenzije sami rade u njenu korist.

Tako da Rusija izvlači korist ali to ne mora značiti da je Rusija iza odluka koje se donose u Beogradu.

  • Poeni

Najvjerovatnije objašnjenje je da Beograd pokazuje svoju snagu.

U ovom dijelu Evrope često imate fenomen da stvarate problem koji samo vi možete riješti, pa ste onda i piroman i vatrogasac.

Srbija -- ili dijelovi vlade Srbije -- tako ponovo stvaraju krizu koju samo Srbija može riješiti i dobiti neke poene na Zapadu.

To je najvjerovatniji scenario i najvjerovatnije objašnjenje.