'Batut' preporučio da se ne putuje u Kinu

Proizvodnja maski za zaštitu od zaraze usled opasnosti od koronavirusa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučio je u četvrtak građanima Srbije da zbog zaraze koronavirusom koja se pojavila u Kini otkažu ili odlože putovanje u tu zemlju.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" u protekla dva dana nisu registrovani putnici s povišenom temperaturom koja bi ukazivala na mogući rizik od koronavirusa, no građanima koji ipak putuju u Kinu Institut sugeriše da izbegavaju kontakt s osobama koje imaju znakove respiratorne infekcije, masovna okupljanja te boravak u prostoru gde je veliki broj ljudi, uz redovnu higijenu ruku.

Institut takođe savetuje građane da nose maske u gradskom prijevozu, železničkim i autobuskim stanicama kao i aerodromima.

* INFOGRAFIKA: Šta znamo o koronavirusu?

Ljudima koji se vraćaju iz Kine preporučeno je da po dolasku u Srbiju konsultuju svog lekara ako imaju znakove infekcije disajnih organa i naglase gde su putovali.

Termovizijske kamere postavljene su na beogradskom aerodromu pre dva dana i za to vreme nisu registrovale putnike s povišenom temperaturom, potvrdio je inspektor iz Odela za sanitarni nadzor Raša Milanov.

Svi putnici koji stižu u Srbiju avionom obavezno prolaze kroz zonu pokrivenu termovizijskim kamerama, koje prati sanitarni inspektor i ukoliko uoči "sumnjiv slučaj" može direktno komunicirati s putnikom koji se upućuje na epidemološko-anamnestički razgovor te se procenjuje ima li razloga za zdravstveni nadzor ili neku drugu meru predviđenu Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Trenutno nema direktnih letova iz Kine pa se, prema izjavama zvaničnika, pojačano kontrolišu letovi iz Istanbula, jednog od najvećih čvorišta vazdušnog prometa koji povezuje regiju s drugim kontinentima, a pod stalnim nadzorom su i putnici koji stižu iz Afrike.