Ruski lovci presreli američke bombardere iznad Barencovog mora

NATO avioni, uključujući bombarder B-52, tokom vježbe iznad Švedske u martu

Ruski borbeni avioni MiG-29 i MiG-31 presreli su američke strateške bombardere B-52H koji su se približavali državnoj granici iznad Barencovog mora, saopštilo je u nedelju Ministarstvo odbrane Rusije.

"Ruski sistemi kontrole zračnog prostora iznad Barencovog mora otkrili su grupni zračni cilj koji se približavao državnoj granici Ruske Federacije", navodi se u saopštenju Ministarstva koje prenosi RIA Novosti.

"Kako bi se identificirao zračni cilj i spriječilo narušavanje državne granice Ruske Federacije, podignuti su u zrak lovci MiG-29 i MiG-31 iz sastava dežurnih snaga protuzračne odbrane."

Dodaje se kako je posada aviona otkrila par američkih strateških bombardera B-52H, koji su se udaljili od ruske granice kada su se ruski avioni približili.

U saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije navodi se kako su ruski lovci letjeli strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korištenje zračnog prostora iznad neutralnih voda i uz poštovanje mjera sigurnosti.

Američka vojska rutinski obavlja letove iznad međunarodnih voda, operacije za koje kaže da se izvode u neutralnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom. Ali Moskva je agresivnije odgovorila na vježbe posljednjih mjeseci, upozoravajući u junu da letovi američkih dronova iznad Crnog mora mogu dovesti do "direktnog" vojnog sukoba.