U Bangladešu najmanje 90 poginulih na studentskim protestima

Studentski protesti na ulicama Dake, Bangladeš, 4. augusta 2024.

Najmanje 91 osoba je ubijena, a stotine su ozlijeđene u nedjeljnim sukobima u Bangladešu, u kojima je policija ispalila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala desetke hiljada demonstranata koji su pozivali premijerku Sheikh Hasinu da podnese ostavku, piše Reuters.

Broj poginulih u protestima u jednom danu, koji uključuje najmanje 13 policajaca, najveći je u novijoj povijesti Bangladeša.

Vlada je u cijeloj zemlji proglasila policijski sat na neodređeno vrijeme i prvi put je učinila takav korak tokom protesta koji su započeli prošlog mjeseca.

Protesti su počeli kad su studenti pozvali na ukidanje sistema kvota koji je dodjeljivao 30 posto državnih poslova rođacima veterana iz rata za neovisnost Bangladeša od Pakistana 1971. godine, ali su eskalirali u nasilje koje je u julu dovelo do 200 mrtvih, sa zahtjevima za ostavku premijerke Sheikh Hasina.

Vlasti su zatvorile škole i univerzitete širom zemlje, blokirale pristup internetu i uvele policijski sat, a najmanje 11.000 ljudi uhapšeno je posljednjih sedmica.

Kritičari premijerke, zajedno za grupama za ljudska prava, optužili su njenu vladu za upotrebu prekomjerne sile protiv demonstranata, što ona i njeni ministri negiraju.

"Oni koji provode nasilje nisu studenti nego teroristi koji žele destabilizirati naciju", rekla je premijerka nakon sastanka vijeća za nacionalnu sigurnost.

Demonstranti su pozvali na građansku neposlušnost, pozivajući ljude da ne plaćaju poreze i račune za komunalije i da se ne pojavljuju na poslu u nedjelju koja je radni dan u Bangladešu.

Iako su otvoreni uredi, banke i tvornice, putnici u Daki i drugim gradovima su teško uspijevali doći na posao.

Dnevno@RSE Gnjev zbog nejednakosti i korupcije u srži studentskih protesta u Bangladešu

U međuvremenu, hiljade članova vladajuće stranke Avami lige izašlo je na ulice na kontraproteste, povećavajući rizik od nasilnih sukoba.

Demonstranti su napali Medicinski univerzitet Bangabandhu Sheikh Mujib, veliku javnu bolnicu u oblasti Shahbag u Daki, zapalivši pritom nekoliko vozila.

U naselju Uttara u Daki policija je ispalila suzavac da rastjera stotine demonstranata koji su blokirali glavnu autocestu.

Demonstranti su napali kuće i vandalizirali urede za socijalni rad u toj oblasti, u kojoj su stotine aktivista vladajuće stranke zauzele položaje. Čule su se i detonacije bombi i pucnji iz vatrenog oružja.

Lokalna TV stanica Jamuna izvijestila je o više desetaka smrtnih slučajeva kada su se demonstranti koje podržava glavna opozicijska Bangladeška nacionalistička partija sukobili s policijom i aktivistima vladajuće partije Avami liga.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je svoje državljane da ne putuju u Bangladeš do daljnjega.