Balkan zajedno protiv terorizma

Razmena informacija bezbednosnih službi zemalja u regionu i presecanje veza organizovanog kriminala vitalni su za sprečavanje terorizma (skup “Nasilni ekstremizam u jugoistočnoj Evropi” u Beogradu)

Saradnja zemalja regiona, Evrope i ugroženih država u svetu ključna je u borbi protiv ekstremizma i terorizma, zaključeno je na skupu u “Nasilni ekstremizam u jugoistočnoj Evropi” u organizaciji OEBS-a u Beogradu.

Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, rekao je da je nacionalna strategija Srbije za borbu protiv terorizma važna i u kontekstu činjenice da Islamska država Iraka i levanta (IDIL) ima propagandnu strategiju za Balkan.

“Poslednjih godina Srbija je izbegla velike terorističke aktivnosti, ali je njena stalna budnost u borbi protiv terorizma i dalje od ogromne važnosti. Zapadni Balkan je meta za regrutovanje i ključna ruta za ulazak potencijalnih terorista u Evropu.”

Svi pod rizikom: Kajl Skat


Prema izveštaju Stejt departmenta, samo u 2015. godini teroristički napadi dogodili su se u 92 države, dok desetine hiljada ljudi godišnje u njima biva ubijeno ili ranjeno.

“Tako da smo svi pod rizikom. Ali smo i svi deo rešenja. Borba protiv nasilnog ekstremizma je pokušaj da se spreče teroristički napadi, ali i da se umanji privlačnost ekstremističkih pokreta i ideologija koje promovišu nasilje”, rekao je Kajl Skat.

Iako Srbija, prema podacima nadležnih organa, nije direktno ugrožena terorističkim pretnjama, poslednjih godina radi se na smanjivanju uticaja radikalnih ideologija i sprečavanju regrutacije potencijalnih terorista.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je da se 28 državljana Srbije trenutno nalazi u Siriji i Iraku.

“Uvek postoji bojazan da će se jedan deo tih ekstremista vratiti na teritoriju Evrope, ne nužno u svoje zemlje, i da će izazvati neku vrstu terorističkih napada. Srbija nastavlja da prati sve sumnjive pojave i situacije i za sada ne postoji takav nivo ugroženosti. Ali ćemo u komunikaciji sa svim službama u Evropi raditi na tome da zaštitimo naše državljane i da pomognemo, ako možemo, u zaštiti drugih zemalja.”

Vaš browser nepodržava HTML5

Evropa, Balkan i terorizam: Ideologija ostaje najveća opasnost

Žrtve radikalnih ideologija, zaključeno je na ovom skupu, najčešće su mladi i ugrožene grupe, zbog čega su važni prevencija i stručan rad sa njima. Takođe, razmena informacija bezbednosnih službi zemalja u regionu i presecanje veza organizovanog kriminala iz kojih se finansiraju potencijalni napadi vitalni su za sprečavanje terorizma.

Andrea Oricio, šef misije OEBS-a u Srbiji, rekao je da ta organizacija kroz obuku policije i druge vidove saradnje pomaže članicama da ojačaju antiterorističke kapacitete.

Zajedno u borbi protiv terorizma: Andrea Oricio


“Radi se o veoma osetljivoj i kompleksnoj oblasti, kada je u pitanju borba protiv nasilnog ekstremizma, koja je je od ključne važnosti za sve nas. Reč koja najbolje opisuje šta bi morali da uradimo, ukoliko želimo da budemo efikasni u toj borbi, je da budemo – zajedno”, zaključio je Oricio.

Srbija je, osim što razmenjuje podatke sa bezbednosnim agencijama u inostranstvu predložila Evropskoj uniji da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju. Jedna od ideja je i da se uloži u rad sa mladima, populacije iz koje se regrutuje najviše potencijalnih terorista, a prednost regionalnog centra bila bi u tome što što nema jezičkih barijera ni smetnji pri prelasku iz zemlje u zemlju.