Operacija 'Portal kombat' na Balkanu: Digitalni rukopis ruskih dezinformacija

"Portal kombat" je ruska dezinformaciona operacija širenja mreže sajtova koji prenose sadržaj čiji je izvor zvanični Kremlj.

U Teheranu, u Iranu, bila je ponoć, u Beogradu, u Srbiji pola 11 uveče.

Noć je između 13. i 14. aprila ove godine, a nakon što su iranski dronovi, pa potom i balističke rakete lansirane ka Izraelu, pažnja javnosti još jednom se usmerila ka Bliskom istoku.

Kao po komandi, jedan "medij" namenjen srpskoj publici upalio je sve alarme i aktivirao "oružje" kroz poplavu vesti koje su objavljivane u trenutku kada se nije moglo sa sigurnošću reći šta se događa na licu mesta. Iz minuta u minut. I češće.

Tokom prvih četiri sata ove vojne akcije od 10 uveče do dva ujutro, na jednom sajtu na srpskom jeziku, objavljeno je čak 422 vesti, gotovo sve o ovom događaju. Više od 100 vesti po satu.

Ovako na delu izgleda "Portal kombat", jedna od većih ruskih dezinformacionih operacija. Radi se o mreži sajtova pod nazivom "Pravda", čiji broj raste i koji prenose sadržaj čiji je izvor Kremlj.

Operaciju je otkrila francuska državna agencija Viginum koja istražuje manipulacije na digitalnim platformama, u izveštaju iz februara ove godine.

Bez obzira što su detalji postali javni, kreatori operacije su registrovali još 31 domen u martu ove godine, a što su konstatovali i najveće evropske mreže fekt čekera.

Domeni su registrovani za 19 zemalja članica Evropske unije, afričke države Niger, Centralnoafričku Republiku i Burkinu Faso, pa čak i za Japan, Tajvan, Južnu i Severnu Koreju.

Tada je na red došao i Balkan.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je prateći nalaze francuske agencije o "Portal kombatu", identifikovao da se dezinformaciona akcija krajem marta proširila pokretanjem portala na albanskom, bosanskom, makedonskom i srpskom jeziku.

Šta je zapravo "Portal kombat"?

Viginum je otkrio mrežu portala iste strukture koja postoji od 2013. godine u Rusiji i Ukrajini, a koja se sredinom prošle godine proširila i na Evropu. Radi se o mreži portala pod imenom "Pravda".

Sajtovi iz ove mreže izledaju isto, različit je samo jezik na kojem se objavljuje sadržaj. Prvi sajt kreiran je za nemačku publiku, a akcija se ubrzo proširila targetirajući građane Francuske, Poljske, Austrije i niza drugih evropskih država.

Viginum je operaciju nazvao "Portal kombat" i iz razloga što joj je osnova karakteristika automatizovano i agresivno širenje medijskog sadržaja.

Domen pravda-rs[.]com prvi je registrovan, 20. marta 2024, da bi šest dana kasnije u samo nekoliko sekundi razmaka, postali aktivni i domeni pravda-ba[.]com, pravda-mk[.]com i pravda-al[.]com.

Posmatrali smo kako ova operacija na primeru Balkana izgleda u periodu od 120 dana. Od početka rada, 22. marta, do 20. jula na četiri sajta iz ove mreže objavljeno je čak 70.719 vesti.

Za ovu "digitalnu bitku" u kojoj se na sajtu, koji na prvi pogled izgleda kao običan medijski portal, nađe u proseku oko 590 vesti dnevno nisu potrebni ni novinari ni redakcija. Objavljivanje sadržaja je automatizovano pomoću koda.

Ništa u operaciji "Portal kombat" nije autentično, sadržaj je prenet iz ruskih državnih medija i Telegram kanala koji već godinama šire ruski narativ.

Ovo je priča o tome kako do javnosti dolaze "vesti" iza kojih stoje kompjuterski programi i kako se kroz formu medijskog portala plasiraju sadržaji čiji su izvori, pouzdanost i tačnost više nego upitni.

Kako funkcioniše 'Portal kombat' – primer Balkana

Sajtovi iz mreže "Pravda" imaju isti raspored rubrika i istu strukturu. Na crnoj pozadini su rubrike vesti, arhiva, a znak "pravde" na zelenoj pozadini i oznaka zemlje na čijem jeziku se objavljuju vesti, fotografije, video snimci, analize.

Naslovne strane sajtova na srpskom, makedonskom, albanskom i bosanskom, web screenshot 18.jula 2024.

Analiza pokazuje da intenzitet kampanje nije bio preveliki kada je u pitanju publika u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji.

Na sva tri jezika za četiri meseca objavljeno je po oko 1.000 vesti.

U Srbiji je, pak, aktivnost daleko inteNzivnija. Za 120 dana objavljeno čak 67.663 vesti – više od 560 tekstova u proseku dnevno, 23 teksta u sat vremena. Poređenja radi, srpska novinska agencija Beta u proseku na svom servisu objavi tri puta manje, oko 200 vesti u toku jednog dana.

Dok se na tri sajta na albanskom, makedonskom i bosanskom jeziku prenose objave iz ruskih novinskih agencija, kao i saopštenja lokalnih ruskih ambasada i dnevno u proseku prenese sedam do osam naslova, slučaj Srbije od samog starta je bio potpuno drugačiji.

Već drugog dana rada sajta preneto je 60 vesti sa servisa ruskih agencija da bi potom usledila masovna redistribucija sadržaja sa Telegram kanala ruskih medija koji objavljuju informacije na srpskom, kao što su "RT" (bivša Russia Today) i "Sputnjik".

Dodatni intenzitet operacija dobija već 4. aprila kada se kao relevantni izvori uvode brojni Telegram kanali na srpskom jeziku, koji svakodnevno kroz izveštaje sa ratišta žele da predstave rusku agresiju kao legitimnu vojnu akciju koja je iz dana u dan sve "uspešnija".

Kolika je posećenost sajtovima?

Francuska agencija Viginum konstatuje u izveštaju da sajtovi koje su oni istraživali nemaju veliku čitanost.

Kada su u pitanju sajtovi namenjeni publici na Balkanu, Similarweb servis koji beleži posećenost svim registrovanim sajtovima za najaktivniji sajt pravda-rs[.]com ne registruje preveliku aktivnost, prema ovom sajtu broj poseta u junu i julu 2024. merio se sa par stotina poseta. U avgustu prema istom izvoru sajt je imao 718 poseta.

Peter Benzoni, analitičar i istraživač digitalnih manipulacija koji razvija nove metodologije za borbu protiv informacionih pretnji u Alliance for Securing Democracy pri German Marshall Fund (GMF) u Vašingtonu, kaže u razgovoru za RSE da sama operacija nije toliko skupa jer se jednom izrađen programski kod lako kopira na druge sajtove.

"Za Rusiju, ovo je informacioni rat. I kao sa dronovima, niskobudžetni napadi koji ne uspevaju 99% vremena, opravdani su za 1% onih koji uspeju. Ovi sajtovi su dronovi informacionog rata", kaže Benzoni napominjući da taj jedan posto može izazvati velike posledice.

O čemu se 'izveštava'?

Na portalu pravda-rs[.]com Rusija se prikazuje kao dominantna pre svega na ratištu u Ukrajini, pa onda i na drugim poljima, u diplomatiji, organizovanosti, čak i u proizvodnji automobila.

Sajt se puni prenošenjem neproverenih informacija o korupciji predstavnika ukrajinske vlasti, kolumnama o "nesposobnosti" evropskih zvaničnika ili nefunkcionalnosti Evropske unije.

Ključna priča međutim jeste front i deljenje stotina informacija sa ratišta u Ukrajini i to tako što se često kao "naši" označajavu ruski vojnici, "neprijatelji" se bore na ukrajinskoj strani.

Sama dešavanja u regionu ne utiču previše na programiranu automatizaciju prenošenja vesti. Analiza RSE pokazuje da na broj objava pre svega utiče broja tekstova koji su objavljeni na sajtovima i Telegram kanalima sa kojih se sadržaj kopira.

Međutim, napad Irana na Izrael aktivirao je akciju na viši nivo.

U tom trenutku nije samo "eksplodirao" srpski sajt, već i sajtovi na albanskom, makedonskom i bosanskom jeziku.

Broj objava koji se na portalu na srpskom kretao oko 500, 600 dnevno, došao je do broja od 933 naslova tokom 14. aprila. Još veći alarm uključen je na preostala tri sajta na Balkanu.

Sa prosečnih 7-8 objava dnevno na sva tri sajta je 14. aprila objavljeno po 179 naslova.

Više sadržaja

Osim brojnih video klipova čija autentičnost nije proverena, objavljeni su tekstovi koji opravdavaju iransku akciju, kao i mnoge tvrdnje o tome šta je Amerika o ovome znala unapred.

Tokom 13. i 14. aprila prvi i poslednji put su na sajtovima na balkanskim jezicima prenošena saopštenja ruskog Ministarstva odbrane.

Objavljeno je ukupno 19 saopštenja, sva su usklađeno i u isto vreme preneta u sve četiri zemlje.

Saopštenja Ministarstva odbrane Rusije distribuirana su samo tokom 13. i 14. aprila: Primer na dva slučaja od 19 ovakvih objava na četiri jezika

U kreiranje narativa uključeni su najpoznatiji ruski blogeri i njihovi postovi sinhronizovano su objavljeni na sva četiri sajta na balkanskim jezicima.

Sinhronizovano objavljivanje na primeru jednog od postova proruskog vojnog blogera na sva četiri sajta.

Sličan alarm uključen je 31. maja i 1. juna, ovaj put bez jasnog razloga.

Tokom 31. maja na pravda-al[.]com objavljeno je 175 tekstova, a na pravda-mk[.]com objavljeno je 170 tekstova. Za 167 naslova na vebsajtovima u obe zemlje izvori su bili isti, sadržaj je bio isti, jedina razlika bila je u jeziku.

Više sadržaja

Kako funkcioniše programirana automatizacija?

Srpska verzija "Portal kombata" poslužila nam je da utvrdimo kompleksnu automatizaciju odnosno način na koji se proruski sadržaj u samo nekoliko minuta raširi na više platformi.

Za analizu smo koristili set podataka o vremenu objavljivanja više od 60.000 tekstova i set podataka o vremenu kada je izvor tu istu vest postavio na ruski sajt ili Telegram.

Sadržaj koji se ubedljivo najčeće nađe na pravda-rs[.]com je iskopirani sadržaj sa srpske verzije ruskog državnog medija RT. Za 120 posmatranih dana, od reči do reči, sa preuzimanjem fotografije koja ilustruje tekst, preneto je 12.033 vesti sa sajta RT.

Analiza je pokazala da se tekst koji objavi RT na sajtu na srpskom jeziku za samo dva minuta potpuno iskopiran nađe na sajtu "Pravda".

RT je izvestio o sastanku srpskog ministarstva odbrane 20. jula 2024. u 19.10. Iz vesti sa ovog medija skinuta je i fotografija za ilustraciju, učitana u stranicu "Pravde" i ceo tekst u potpuno istom obliku se pojavio se na sajtu "Pravde" samo dva minuta kasnije u 19:12.

Većina sadržaja koji ne dolazi sa sajta RT, prenosi se sa Telegram kanala. Između objave na Telegram kanalu i objave na sajtu pravde prođe između tri i 12 minuta.

Najduže za automatizovanu distribuciju sadržaja potrebno je kada se prenose postovi sa Telegrama koji imaju učitane video klipove.

Prema analizi RSE, video klipovi skinuti sa Telegrama najpre se učitavaju na online streaming servis VK Video koji je deo Vkontakte društvene mreže, a sličan je YouTube-u.

Učitan video klip se potom embeduje, odnosno njegov link se unosi na sajt, a celokupan tekst sa Telegram kanala je kopiran, makar nekad imao i samo dve reči.

Za automatizovano prevođenje na osnovu uzorka koji smo posmatrali po svemu sudeći koristi se Yandex, ruska verzija Googla.

Samo jedan od brojnih primera je i objava od 13. jula 2024. prepuna gramatičkih grešaka identičnim greškama koje je napravio Yandexov servis za prevod.

"Određene snage na Balkanu računaju da je NATO preusmeren na ukrajinski sukob i nadaju se da će podići glavu, ali Alijansa ima dovoljno snage da zadrži region bivše Jugoslavije u uzdi", piše u vesti na portalu pravda-rs[.]com.

Izvor vesti je ruski Telegram kanal Politnavigatori. Vest je objavljena na ruskom jeziku i za samo sedam minuta, sa svim gramatičkim greškama, koje su nastale zbog nedovoljno dobrog, a automatizovanog prevoda objavljena je na srpskom portalu.

Objava od 13. jula 2024. samo je jedan od primera koji je prepun gramatičkih grešaka koje su identične greške kao i u Yandexovom servisu za prevod.

Sa druge strane, za neke vesti nije ni programiran prevod.

Sadržaj na slovačkom jeziku koji se objavljuje bez prevoda. Primer od 25.07.2024

Sadržaj na slovačkom jeziku često se pojavljuje na srpskoj verziji sajta "Pravda". Svaki put je izvor sadržaja Telegram kanal "Casus Belli Live".

Od 10. maja do 20. jula preneto je 5.196 tekstova kopiranjem sadržaja sa ovog kanala i svi bez prevoda. U proseku oko 80 tekstova dnevno nije moguće razumeti bez znanja slovačkog jezika.

"Casus Belli Live" je Telegram kanal iza kojeg, prema opisu, stoji slovački bloger koji godinama komentariše brojne teorije zavere i širi rusku propagandu. RSE je identifikovao da se radi se o Toniju Glukozubeju iz malog grada Myjava na severozapadu slovačke, na granici sa Češkom.

Toni Glukozubej do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja RSE o povezanosti njegovog Telegram kanala sa mrežom "Pravda".

Ko su izvori kojima kreatori 'Portal kombata' veruju?

Više sadržaja

Ako se izuzmu Telegram kanali ruskih medija koji su u Evropi sankcionisani, a u Srbiji rade i imaju svoje registrovane medijske redakcije kao što su RT i Sputnik, prvi Telegram kanal koji je dobio poverenje i postao izvor za kopiranje sadržaja je InfoDefenseSRB.

Ovaj kanal je deo Info Defense ruske mreže za širenje proruskog narativa i propagande, kako ju je opisao 2023. Digital Forensic Research Lab, istraživački centar američkog Atlantic Councila, kao vrlo organizovanu prorusku mrežu.

Mreža se sastoji od 30 kanala na različitim jezicima, podaci su sajta TGStat, kataloga Telegram kanala.

Analitika Infodefese mreže na Telegramu. Kanal na srpskom jeziku peti je po posećenosti. Izvor: tgstat.com

Druga ruska mreža koja se prenosi je News Front. News Front je osnovan na okupiranoj teritoriji ukrajinskog poluostva Krim 2014. godine, njen vlasnik je Konstantin Knyrika.

Knyrik je sa grupom naoružanih i maskiranih napadača nakon ruske invazije na Krim upao u centralu Krimskog centra za istraživačko novinarstvo i preuzeo opremu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država ga je 2021. opisalo kao "izvor dezinformacija i propagande sa sedištem na Krimu... posebno usmeren na podršku snagama koje podržava Rusija u Ukrajini."

Među najvećim izvorima je nekoliko velikih proruskih kanala na srpskom jeziku čiji se sadržaj takođe bez intervencija prenosi na sajt.

Prvi među njima je Telegram kanal "SrbijaRusija" za koji se u opisu navodi da pripada Dejanu Beriću.

U poslednje vreme poznat kao bloger koji jednom nedeljno na YouTubu predstavlja svoju sliku rata u Ukrajini, Berić je pre svega bio jedan od glavnih regrutera plaćenika koji su iz Srbije odlazili u rusku vojsku na ratište u Ukrajini.

Nekada se predstavljao kao snajperista ruske voske koja je okupirala regiju Donbasa u Ukrajini.

RSE je kontaktirao Dejana Berića, ali do objavljivanja ovog teksta odgovori nisu stigli.

U top deset kanala koji su bespogovorni izvor za organizatora operacije "Portal kombat" u Srbiji su i kanali "Srpski vitezovi", "Istočni front" i "Slovenski medved".

Poslednji je poznat po ekstremno desničarskim proruskim stavovima, targetiranju novinara i diplomata. Kanal "Slovenski medved" ima 57.000 pratilaca, ostali po nekoliko hiljada.

Telegram kanali objavljuju informacije na 12 minuta

Portali na balkanskim jezicima imaju svoje Telegram kanale, kao i naloge na ruskoj društvenoj mreži VK. I mreže za sad nemaju veliki broj pratilaca.

Do sredine jula na kanalima je objavljeno nešto više od 15 hiljada postova. Analiza RSE pokazuje da je u najvećem broju posmatranih dana, na ovim kanalima, objavljivano po 4 posta u sat vremena, između dva je prolazilo skoro tačno 12 minuta.

Ko bi mogao biti iza ove operacije?

Istražujući "Portal kombat" operaciju francuska državna agencija Viginum je uspela da identifikuje kompaniju "TigerWeb" sa sedištem na Krimu, kao firmu koja imala ključnu ulogu u kreiranju i održavanju sajtova ove mreže. Viginum je identifikovao i Jevgenija Ševčenka, osnivača ove kompanije, kao nekoga ko održava i razvija ove sajtove još od 2013. godine.

Naime pre kreiranju sajtova "Pravda" stvorena je mreža sa istim tehničkim karakteristikama za potrebe targetiranja publike u okupiranim ukrajinskim teritorijama. Ova mreža nazvana je "-news.ru" iz razloga što su sajtovi kreirani tako što je ime počinjalo sa imenom grada u Ukrajini sa nastavkom "-news.ru".

Pregledajući web arhiv uz pomoć Wayback Machine alata, istraživači Vigiuma su pronašli da je u starim sajtovima na dnu stajao potpis kreatora a to je TigerWeb, ova oznaka je kasnije skinuta pa su kreatori sajtova anonimni.

Oznaka firme “TigerWeb” na sajtu crimea-news[.}com, od 02.07.2016. Izvor: https://web.archive.org/web/20160602102235/http://crimea-news.com/

Ono što ukazuje da Pravda i cela mreža "-news.com" i danas funkciošu zajedno je činjenica da VK Video kanal pravde na srpskom jeziku, kao svoj sadržaj u pojedinim slučajevima deli i video klipove koji su deo "news.com" sistema

VK Video kanal "Pravde" na srpskom jeziku -- sadržaj na kanalu je iz mreže “news.com” sistema

Ko je Jevgenij Ševčenko?

Jevgenij Ševčenko je iz grada Simferopol u centralnom Krimu. Podaci o njegovim aktivnostima na dostupnim društvenim mrežama poslednjih godina vrlo su oskudni.

Kancelarije firme „TigerWeb“ i Jevgenij Ševčenko iz 2016. godine. Izvor sajt IT firme, Vkontakte i FaceBook

Na njegovom Facebook profilu naveo je da je u martu 2015. počeo da radi u kompaniji koja se zove Krimtehnologija. Ova kompanija za izradu sajtova, kako se može videti u njihovom portfoliju, radila je na projektima izrade portala za takozvane institucije Rusije na okupiranoj teritoriji Krima.

Kompanija Tiger web u vlasništvu je Jevgenija Ševčenka, on je generalni direktor, i jedini zaposleni, pokazuju podaci Sparka, baze registara ruskih kompanija.

Jevgenij Ševčenko nije odgovorio na zahtev RSE za pojašnjenja o njegovoj ulozi u akciji "Portal kombat".

Ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike Krim Mihail Afanasjev dodelio je nagrade "Najbolji programer veb i multimedijalnih aplikacija" 2020 godine. Ševčenko je dobio drugu nagradu.

Tehničke karakteristike koje ukazuju na istog kreatora ovih portala

Sve tehničke karakteristike četiri sajta “Portal kombata” na Balkanu ukazuju na istog kreatora i kontrolu operacije na ujednačen način.

Koristeći "Information Laundromat", alat koji je napravljen kako bi utvrđivao da li i kako veb lokacije dele arhitekturu i sadržaj, RSE ja analizirao tehničke karakteristike i rukopis, odnosno HTML programski jezik koji je korišćen za njihovo kreiranje. Struktura HTML-a četiri balkanska sajta skoro da je identična.

Promena naziva domena sajta na albanskom jeziku

Tokom ovog istraživanja naziv sajta na albanskom jeziku je promenjen. U maju kreiran je domen al.news-pravda[.]com.

Na osnovu podataka "URLScan" servisa više od 20 sajtova pripremljeno da u istom formatu sa istim načinom funkcionisanja nastavi rad. Isti naziv pripremljen je za srpski i bosanski jezik.

Prema podacima alata "UrlScan", osoba koja je registrovala sajtove nije poznata zbog dozvoljene politike privatnosti. Sva četiri domena su registrovana kod iste ruske kompanije "REG.RU LLC". Ova kompanija na sajtu navodi da je jedan od tri najveća hosting provajdera u Rusiji.

Kada je je hosting u pitanju, odnosno mesto gde se nalaze serveri na kojima se skladišti sadržaj sajta, prema podacima "UrlScan" i "Information Landromat" alata portali na bosanskom, srpskom i makedonskom jeziku imaju istu glavnu IP adresu 188.114.97.3 koja je locirana u Holandiji.

Različitu glavnu IP adresu ima sajt na albanskom jeziku 172.67.137.144 u SAD, ali i ova adresa glavna je lokacija za niz drugih sajtova iz mreže "Pravde".

Sve IP adrese koje koriste sajtovi pripadaju američkoj kompaniji "CLOUDFLARENET, US" i koriste identične servere ove kompanije.

Cloudflare je globalna mreža za distribuciju sadržaja i jedna od najvećih kompanija za sajber bezbednost kada su u pitanju performanse, sigurnosti i pouzdanosti veb sajtova.

Tehnička analiza sajtova ukazuje da se sa "balkanskim" domenima upravlja na isti način koristeći isti primarni server i imaju identične postavke za ažuriranje, iste sertifikate za zaštitu, koriste potpuno iste servise za analitiku posećenosti sadržaju.

Cloudfare do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja RSE.