Dnevno@RSE: Sahranjeno 19 žrtava poplava i klizišta kod Jablanice; Popis u Crnoj Gori: 41,1 odsto Crnogoraca i 32,9 odsto Srba

Sahrana žrtava poplava i odrona u Jablanici, 15. oktobar 2024.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • U naseljima Donja Jablanica, Zlate i Djevor u utorak je ukopano 19 žrtava poplava i odrona koji su pogodili BiH u noći 4. oktobra. Ukopu i dženazi žrtava poplava na području Jablanice prisustvovale su hiljade građana.
  • Bivši pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine, ukrajinski državljanin Andrij Naumov prvostepeno je osuđen na godinu dana zatvora zbog pranja novca, potvrdio je Viši sud u Nišu, na jugu Srbije. Naumovu je takođe naloženo i da plati kaznu u iznosu od oko 1.700 evra. Naumovu je izrečena i mera proterivanja iz Srbije u trajanju od pet godina.
  • Najmanje 50 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze dok su izraelske snage pojačale svoj pritisak oko Džabalije na severu enklave u jeku žestokih sukoba s borcima pod vodstvom Hamasa. UN su saopštile da se čini se da se Pojas Gaze razoren sukobima suočava s najgorim ograničenjima pomoći od početka rata Izraela i Hamasa pre više od godinu dana.

Balkan na RSE

U Crnoj Gori se 41,1 odsto građana izjašnjava kao Crnogorci, a 32,9 odsto kao Srbi, rezultati su popisa stanovništva koje je objavila Uprava za statistiku MONSTAT. Činjenica da je na popisu stanovništva u Crnoj Gori broj onih koji se izjašnjavanju kao Srbi porastao za četiri odsto u odnosu na prethodni popis 2011. za metodologa Miloša Bešića nije iznenađenje. On kaže da je na tom popisu bilo oko pet odsto onih koji su odbili da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti, i ističe da su u toj kategoriji oni koji su se sada izjasnili kao Srbi. "Sada kada su se 'vratili', imate tu promjenu. Prema tome, broj Srba u Crnoj Gori je stabilan, to je nešto ispod trećine. Tako je bilo prije 20 godina, tako je i danas", objašnjava Bešić.

Oružane snage Srbije bile bi šeste na Balkanu koje imaju borbene letelice Bajraktar ako država realizuje plan za nabavku najavljen pre četiri godine. Da li će ih Ankara prodati Srbiji zvanično nije objavljeno ni nakon posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana Beogradu početkom oktobra, četvrte u poslednjih sedam godina. "Moguća kupovina zakomplikovana je sa političkog aspekta. Bajraktar posle beogradskog sastanka nije konkretno pomenut i čini se da trenutno od tog posla nema ništa", rekao je vojni komentator Vlade Radulović.

Devet je sati ujutro i oglasilo se školsko zvono u sarajevskoj Drugoj gimnaziji, ali ne za početak, već kraj nastave za taj dan. Nastavnici i učenici hitno se evakuišu u dvorište zbog dojave o bombi. Samo u poslednjih sedam dana ova srednja škola u Sarajevu dobila je pet e-mailova s lažnim dojavama o bombi u školskoj zgradi. "Dojave stižu na moj ili školski e-mail i moram evakuirati školu i pozvati policiju da obave pregled, inače činim krivično djelo", kaže direktorka Druge gimnazije Dženisa Buljugić. Druga gimnazija nije izuzetak, jer se u poslednjih desetak dana s lažnim dojavama suočavaju i druge sarajevske osnovne i srednje škole. Dojave nisu prestale ni nakon što je policija privela maloletnika iz Sarajeva, osumnjičenog da je uputio desetine pretnji školama.

Pogledajte video prilog kako se grupa mladih s teškoćama u razvoju uz pomoć Udruženja "Naša kuća" posvetilo reciklaži na neobičan način – od istrošenih paklica cigareta proizvode kvalitetan papir koji se koristi za štampu a uz, pomoć tehnoloških stručnjaka, i za ambalažu.

Svet

Iza mnogih od otprilike 2.000 registrovanih trudnoća godišnje među tinejdžerkama u Kazahstanu kriju se priče o užasnom zlostavljanju i nedostatku seksualnog obrazovanja i podrške mladim devojkama. Krizni centri su često jedini pravi vid podrške za devojčice koje zatrudne protiv svoje volje. Ali stigma zajednice i nedostatak znanja znače da često ne pristupaju uslugama tih centara sve do kasnijih faza trudnoće.

Mongolija se pre 100 godina, 26. novembra 1924, proglasila "narodnom republikom". Ali usprkos tome što je ime glavnog grada ostalo Ulan Bator (Crveni junak), njena sovjetska prošlost često se opisuje kao zaboravljena.

Šta ima još…

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!