Bajtal: Novi izborni zakon ili 'mostarizacija' BiH

Izbori u BiH, arhiv

Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega su teško ostvarive promjene izbornog zakona BiH koje traže Sjedinjene Države i Evropska unija radi primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se ukida izborna diskriminacija etničkih manjina i građana i eliminiše mogućnost izbornih neregularnosti i prevara.

  • Opstanak

Pogled na te promjene izbornog zakona, upravo u smislu u kojem to traže ambasadorica SAD-a Maureen Cormack i drugi, pokazuje da su sasvim jasne i potrebne.

Međutim ono što iznutra dolazi kao zahtjev za promjenom, ako ih poteže (hrvatski član predsjedništva BiH) Dragan Čović i Hrvatski narodni savez, koji je u njegovoj službi i koji je one instrumentalizirao za sebe i za svoju dnevnu i politiku opstanka na sceni BiH, su nešto sasvim drugo.

  • Način

Kad to traži međunarodna zajednica, onda to traži upravo sa onog stanovišta presude Sejdić-Finci, da uzmemo samo taj momenat koji se ovde uporno i već godinama izbjegava.

Uprkos odluci suda da se to provede u djelo, o tome se šuti ili se preko toga prelazi. Traže se neke druge izmjene izbornog zakona i na drugi način.

  • Prostor

Prema tome, kada to dolazi iznutra, onda je to samo još jedan dežurni problem da se ova zemlja disfunkcionalizira, da se onemogući na njenom putu ka Evropskoj uniji i euroatlanskim integracijama.

To je naprosto tako jer ovdašnji političari ne žele i ne smiju da uđu u bilo kakav pravno uređen prostor, a kamoli onaj koji je dosta dobro definisan i tvrd i zove se Evropska unija.

  • Problem

Jedini način da to izbegnu jeste upravo ovo što čine: stalno izbacivanje dežurnih problema da bi se prikrili stvarni problemi i da bi se unatoč i uprkos svemu, gladi, bijedi i siromaštvu i nezadovoljstvu građana ostalo na političkoj sceni.

To je dakle, ključni naš problem.

  • Šteta

Oni hoće 'mostarizaciju’ Bosne i Hercegovine u tom smislu što onda postojeće garniture, ovako kako su raspoređene, ostaju na svojim mjestima bezkonačno dugo.

Već osam-deset godina u Mostaru nemate izbora, isto toliko godina ista struktura je na vlasti i ponaša se neodgovorno.

Građani nemaju od njih nikakve koristi, imaju zapravo samo štetu.