Kurban-bajram u Sarajevu i Srebrenici

NBA igrač i bh. reprezentativac Jusuf Nurkić bajram-namaz je klanjao u Srebrenici. 

Bajramsko jutro u Srebrenici. 

"Svaki dan proveden u Srebrenici, a posebno Bajram je važan za nas. Važno je da smo zajedno, što nas uči da je jedinstvo najvažnija stvar i da je bitna blizina s onima kojim treba pomoći. Naš narod koji živi ovdje je pun emocija prema Srebrenici i da nije tih osjećanja, ovdje bi bilo jako teško živjeti. Mi smo ovdje zapostavljeni i zaboravljeni od politike i sistema, ali mi ćemo natjerati institucije BiH da rade više za Srebrenicu, kako bi nam svima bilo dobro", rekao je imam Damir Peštalić. 

"Danas smo posebno počastvovani što je naš najbolji košarkaš Jusuf Nurkić došao da bude sa nama, da u Srebrenici klanja bajram-namaz. On je naš ponos, naš veliki ambasador i ono što on radi je veliki doprinos za našu državu, a i za našu Srebrenicu. I prošle godine je Jusuf dolazio ovdje, organizovao školu košarke za djecu iz Srebrenice i Vukovara“, rekao je Damir ef. Peštalić, glavni imam u Srebrenici.

Ulice Sarajeva na bajramsko jutro. 

Na bajram se u Sarajevu kupuje poseban hljeb - paklama. 

Običaj je i da se kupi cvijeće. 

Detalj sa ulica starog dijela Sarajeva na Kurban-bajram. 

U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana je centralna bajramska svečanost povodom Kurban-bajrama, a bajram-namaz predvodio je i hutbu održao reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović. 

"Iskreno ispovijedanje i prakticiranje vjere i spremnost i na najveću žrtvu koju čovjek može dati, otvara vrata milosti i onda kada nam se čini da su sve lađe potonule. Zato učinimo naše milosrđe vidljivim, inspirativnim i mladima i starima i muškarcima i ženama u sredinama u kojima živimo i radimo.  Danas dok se bude prinosio naš Kurban sjetimo se tog uzvišenog poziva islama, toga ideala da dobro, mir i sklad vladaju svijetom", rekao je Kavazović.

Bajram-namaz u sarajevskoj Begovoj džamiji. 

Bajram-namaz u sarajevskoj Begovoj džamiji. 

Bajram-namaz u sarajevskoj Begovoj džamiji. 

Bajram-namaz u sarajevskoj Begovoj džamiji. 

"Iskušenja i izazovi na našem putu su stalni u porodici, komšiluku, na radnom mjestu", rekao je Kavazović, dodajući da se "svi trebamo zamisliti nad svojim životom i načinom kako odgovaramo na potrebe članova naše porodice, komšija kojima je potrebna naša pomoć, naših kolega na radnom mjestu". 

Dječak u Begovoj džamiji s "bajramlukom". Običaj je na Bajram darovati djecu novcem ili poklonima.