Bajden čestitao Vučiću Dan državnosti Srbije, pozvao na pomak u dijalogu sa Kosovom

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden, fotoarhiv

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je 14. februara predsedniku Srbije Dan državnosti i pozvao na pomak u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Kosovom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije (EU).

"Budući da su izbori iza Vas, ohrabrujem Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom EU", navodi se u čestitki koju je objavio Kabinet predsednika Srbije.

U pismu Bajdena navodi se da će SAD nastaviti da se "blisko angažuju" sa Vučićem, Prištinom i partnerima iz EU "u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja".

Normalizacija odnosa Srbije i Kosova i puna primena Ohridskog sporazuma i njegovog aneksa i zvanično su postali deo pregovora o članstvu Srbije u EU, što je izazvalo negodovanje zvaničnika u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova poslednji put su se sastali u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa u Briselu 14. septembra. Tada, prema izjavama evropskih zvaničnika, nije došlo do pomaka u dijalogu.

Pročitajte i ovo: Eskobar: Jednostrani potezi u odnosu Srbije i Kosova imaće posledice

Američki predsjednik je u pismu istakao i podršku Srbije u osudi ruske invazije na Ukrajinu, s obzirom na to da je Beograd podržao rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) kojima se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

"Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", navodi se u pismu Bajdena upućenom Vučiću.

Srbija se od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. usaglasila sa više rezolucija UN kojima se osuđuje invazija, ali zvanični Beograd odbija da uvede sankcije Moskvi uprkos ponovljenim pozivima Brisela i Vašingtona da je kao država kandidat za članstvo u EU u obavezi da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa evropskom.