Unutar Bahmuta dok besne borbe: 'Eksplozije svakog minuta'

Ukrajinski vojnici prolaze pored grafita na kojima piše "Bakhmut voli Ukrajinu" 18. decembra.

I Rusija i Ukrajina trenutno ubacuju ljude i materijal u borbu za Bakhmut, grad u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini koji ima relativno mali vojni značaj, ali je postao žestoko osporavani simbol za obe strane.

 

Ukrajinski tenk fotografisan na periferiji zaraćenog grada.

Invazione ruske snage prvi put su stigle do ruba Bakhmuta u julu, pre nego što se činilo da je plima rata krenula u korist Ukrajine nakon nekoliko ruskih povlačenja.

 

Uništena zgrada u Bakhmutu

Ove slike je napravio ukrajinski fotoreporter Andriy Dubchak za projekat Donbas Frontliner 18. decembra dok bitke i dalje besne na periferiji Bahmuta, koji se nalazi oko 65 kilometara od Donjecka.

Ukrajinski vojnici odmaraju između borbenih dužnosti u podzemnoj bazi u Bakhmutu.

Od mirnodopskog stanovništva od oko 70.000, u gradu je ostalo samo oko 10.000 ljudi.

 

Civil sa sekirama u Bahmutu. Stanovnici koriste drveće za grejanje i kuvanje hrane u gradu na prvoj liniji. U objavi na društvenim mrežama, fotograf Andrij Dubčak kaže da se eksplozije čuju "svakog minuta" u centru Bahmuta.
 

Razbijeni prozori na zgradi u Bahmutu. Ukrajinski vojnici kažu da ruske snage trenutno koriste veoma skupu taktiku u kojoj se loše obučenim vojnicima naređuje da efikasno napreduju ka ukrajinskim linijama kao "mamac" za privlačenje vatre, pomažući vojnicima u pozadini da identifikuju ukrajinske položaje.

Vojnici prolaze pored srušenog kafića u Bahmutu. Neprekidno nadolazeće granatiranje, kaže Dubčak, "stvarno je ludo, stvarno zastrašujuće" u centru Bahmuta jer "Rusija granatira bez ikakve logike".

Čovek sa komadom drveta koji će služiti za ogrev. Na grafitu na zidu iza njega piše: "Slava Ukrajini!" Dubčak kaže da su razlozi zbog kojih stanovnici ostaju u gradu različiti, uključujući želju da zaštite svoju imovinu i strah od toga kakav bi život izgledao da su interno raseljena lica. Prema Dubčaku, ima i civila koji čekaju dolazak "ruskog sveta" obećanog u propagandi Kremlja.
 

Ukrajinski vojnik gestikulira u podzemnoj vojnoj bazi. Ukrajinski borci rekli su Dubčaku da su borbe postale nešto lakše nego u ranim nedeljama invazije 2022. zahvaljujući snabdevanju uglavnom zapadnog oružja i borbenom iskustvu koje su kijevske snage sada stekle. Ipak, Dubčak kaže za ledeni, opkoljeni grad: "Bahmut je noćna mora".
 

Ukrajinski fotoreporter Andrij Dubčak izveštava iz grada Bahmuta, jednog od trenutnih žarišta ruske invazije.