Nakon decenija bijega uhapšena navodna članica Baader-Mainhof grupe u Njemačkoj

Portret Daniele Klette iz 1988. koja je tada bila navodna članica militantne grupe Frakcije Crvene armije.

Danielu Klette, navodnu pripadnicu Frakcije Crvene armije (RAF) koja je poznata i kao grupa Baader-Mainhof, uhapsila je njemačka policija nakon više od 30 godina provedenih u bjekstvu. Klette koja danas ima 65 godina, navodno je bila dio ultraljevičarske naoružane grupe koja je decenijama terorisala Njemačku.

Optužena je za pokušaj ubistva i niz ozbiljnih pljački. Nakon hapšenja helikopterom je prebačena u Bremen, regiju gdje je počinila navodne pljačke i trenutno je u pritvoru u Verdenu. Policija je potvrdila njen identitet putem otisaka prstiju i operacije praćenja nakon što su u novembru 2023. primili anonimnu dojavu, pišu svjetski mediji.

U bijegu 30 godina

Navodna članica ozloglašene militantne grupe Frakcija Crvene armije, Daniela Klette uhapšena je u ponedeljak 26. februara u Berlinu nakon decenija bježanja.

Za Klette koja je pripadnica takozvane treće generacije ove militantne grupe, dugo je bila raspisana potjernica zajedno sa još dvojicom članova Burkhardom Garwegom i Ernstom-Volkerom Staubom, zbog niza pljački i najmanje jednog pokušaja ubistva.

"Juče kasno naveče policija je uspjela da odvede u pritvor Danielu Klette iz stana u Berlinu", rekao je Friedo de Vries, šef odjeljenja za kriminalističku istragu u Donjoj Saskoj obraćajući se novinarima u utorak 27. februara, dodavši kako ona nije pružala otpor tokom hapšenja, prenosi Reuters.

Policija pred zgradom u kojoj je uhapšena Daniela Klette, navodna članica ozloglašene njemačke militantne grupe Frakcije Crvene armije, Berlin, 27. februar 2024.

Na samom kraju konferencije za medije, de Vries je rekao da je upravo primio vijest kako je u Berlinu izvršeno drugo hapšenje, ali je rekao da identitet uhapšenog još nije potvrđen.

Policija je pojačala napore kako bi uhapsila bjegunce nakon što je primila dojavu u novembru. Naime, nakon primanja prve dojave u novembru, na popularnom kriminalističkom TV programu je upućen poziv početkom februara, što je dovelo do 250 daljih dojava koje policija još obrađuje.

"Protiv terorizma ćemo se boriti svim zakonskim sredstvima", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Donje Saske, dodavši kako se "teroristi nikada ne mogu da se osjećaju sigurno, čak ni nakon 30 godina".

Grupu Frakcija Crvene armije ili Baader-Meinhoff osnovali su Andreas Baader i Ulrike Meinhof. Prva generacija krajnje ljevičarskog RAF-a proizašla je iz protesta njemačkih studenata protiv Vijetnamskog rata.

Grupa je uzela taoce i ubila najmanje 33 osobe, uključujući javne službenike, policajce, biznismene i američke vojnike, tokom vrhunca svoje aktivnosti 1970-ih. Klette, Garweg i Staub osumnjičeni su za izvođenje niza oružanih pljački između 1999. i 2016. kako bi se u bijegu izdržavali egzistencijalno. Ali krivična djela zbog kojih se traže nisu počinjeni u ime RAF-a.

Grupa se raspala 1998., poslavši anonimno pismo kancelariji Reutersa u Kelnu u kojem su preostali članovi izjavili da je "urbana gerilska grupa RAF od sada istorija".

Inspiracija za knjige i filmove

Daniela Klette je jedna od tri člana takozvane treće generacije ultraljevičarske grupe, urbane gerile, RAF koja se krila od 1990-ih.

Vjeruje se da su drugi osumnjičeni, pored Klettove, Ernst-Volker Staub i Burkhard Garweg, još uvijek u bijegu.

S lijeva na desno: Burkhard Garweg, Ernst-Volker Wilhelm Staub i Daniela Klette

Aktivnost i napadi grupe dosegli su vrhunac u takozvanoj njemačkoj jeseni 1977. kada je pokrenuta potraga širom zemlje kako bi se locirali njeni članovi. Njihovi postupci, protumačeni dijelom kao ljutita reakcija generacije na očito saučesništvo njihovih roditelja i baka i djedova u nacističkoj eri, inspirisali su niz knjiga i filmova, napisao je britanski Guardian.

Njemačko odjeljenje za kriminalističke istrage nedavno je uputio apel porodicama bivših pripadnika RAF-a, pozivajući ih da se anonimno obrate vlastima sa svim informacijama koje bi mogle dovesti do hapšenja njihovih rođaka.

Klette je osumnjičena za umiješanost u oružani napad na američku anbasadu u Bonu 1991. i napad eksplozivom u Weiterstadtu 1993. Postoje dokazi koji upućuju na to da je takođe bila na mjestu zločina tokom protivterorističke operacije 1993. u Bad Kleinenu, Mecklenburgu u kojoj su poginuli policajac Michael Newrzella i RAF-ovac Wolfgang Grams. Tada je uhapšena bivša članica RAF-a Birgit Hogefeld.

Javni apel i tajna dojava

Tokom skrivanja policija kaže da su Klette i njena dva saučesnika, Ernst-Volker Staub i Burkhard Garweg, koji se takođe traže u vezi s aktivnostima grupe Frakcija Crvene armije, počinili najmanje 13 nasilnih pljački i tako otuđili više od dva miliona eura, napisao je New York Times.

Daniela Klette

Klette, je uhapšena u Berlinu u četvrti Kreuzberg u iznajmljenom stanu osmospratne zgrade u ulici gdje je nekada bio Berlinski zid tokom Hladnog rata. Kada je uhapšena, Klette je pokazala italijanski pasoš s lažnim imenom.

Tužilac koji vodi potragu uputio je javni apel da se pronađe trojac, koji su mediji prozvali RAF penzioneri.

U TV programu u kojem je upućen javni poziv da se policiji dostave bilo kakve informacije o bivšim članovima RAF-a rečeno je da se za dojavu može dobiti nagrada od 150.000 eura.

Dojava koja je dovela do hapšenja u ponedeljak, 26. februara konačno je stigla u novembru, rekla je policija. Trebalo je nekoliko mjeseci da se osigura da je žena koja živi u stanu u Kreuzbergu, a koja je, kako su komšije rekle tabloidu Bild, podučavala djecu, svakodnevno šetala svog velikog bijelog psa i bila nepogrešivo pristojna, zapravo jedna od najtraženijih u Njemačkoj, Daniela Klette.