Portparol grčke Vlade kaže da je Srbija dobila demarš odmah nakon pada aviona

Mesto pada ukrajinskog aviona u polju kod grada Kavale na severu Grčke

Grčka je uputila demarš Srbiji odmah po padu ukrajinskog aviona koji je prevozio municiju iz Srbije u Bangladeš, dok je uviđaj još uvek bio u toku.

Demarš je poslat odmah, i to po hitnom postupku, rekao je u obraćanju novinarima i vladinim zvaničnicima Janis Ikonomu (Yannis Oikonomu), portparol Vlade Grčke, u kojoj se avion srušio 16. jula.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Grčke, demarš je poslat po nalogu ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa.

"Ambasador Grčke u Beogradu odmah je po hitnom postupku uložio demarš srpskoj strani u vezi sa potrebom da grčka strana bude ranije obaveštena o prirodi tereta aviona "antonov" koji se srušio u subotu (16. jula) na severu Grčke", izjavio je Ikonomu na brifingu za novinare u Atini u utorak 19. jula.

Pročitajte i ovo: Demarš Grčke Srbiji baca nove sumnje na trgovinu oružjem

U isto vreme generalni sekretar vlade Temistokle Demiris posetio je ukrajinskog ambasadora u Atini zbog potrebe prethodnog informisanja grčke strane o prirodi tereta ukrajinskog aviona, prenela je u sredu 20. jula Ambasada Grčke u Beogradu.

Ikonomu je u saopštenju naveo da su na teren odmah po padu aviona 16. jula stigla vatrogasna vozila i dronovi i vozila za prikupljanje opasnih materija. Područje je odmah osigurano i obavešteni su stanovnici okolnih naselja.

"Od prvog trenutka poštovani su svi operativni protokoli, a cela operacija uviđaja je sprovedena u saradnji sa snagama Generalštaba Oružanih snaga Grčke i Nacionalnim koordinacionim centrom za operacije i upravljanje kriznim situacijama", rekao je Ikonomu.

Pročitajte i ovo: Grčka ulaže protest Srbiji zbog pada ukrajinskog teretnog aviona

Avion "antonov An-12", srušio se 16. jula kod Kavale na severu Grčke, a prevozio je 11,5 tona municije srpske namenske industrije koja je teret prenosila za Bangladeš, a u nesreći je poginulo svih osam članova ukrajinske posade.

Ministar Stefanović demantovao je spekulacije nekih medija da se tim avionom prevozi naoružanje Ukrajini.

Pročitajte i ovo: Ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj prenosio srpsko naoružanje ka Bangladešu

On je 17. jula saopštio da je avion An-12 za Bangladeš iz Niša prevozio 11,5 tona školskih i osvetljavajućih granata za minobacače. Naveo je da je u pitanju roba beogradske firme Valir i da je transportovana avionom u vlasništvu ukrajinske kargo kompanije Meridijan.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je 18. jula da pruža podršku grčkim vlastima da o svemu sprovedu detaljnu istragu i obaveste javnost.

U saopštenju se ponavlja da je Srbija u ovom slučaju dosledno poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze.

U Grčkoj je Tužilaštvo pokrenulo zvaničnu istragu o ovog nesreći.