Talibani u Avganistanu zabranili ženama rad u nevladinim organizacijama

Fotoarhiv: Studentkinje nakon izlaska iz zgrade Univerziteta u Kabulu, 21. decembar 2022.

Talibanska vlada Avganistana izdala je naredbu 24. decembra svim stranim i domaćim nevladinim organizacijama da obustave zapošljavanje žena, što je najnoviji restriktivni potez protiv prava i sloboda žena, preneo je AP.

Naredbu je potpisao ministar ekonomije Kari Dina Mohameda Hanif.

U pismu dostavljenom nevladinim organizacijama navodi se da će svakoj nevladinoj organizaciji za koju se utvrdi da ne poštuje naredbu, biti oduzeta dozvola za rad u Avganistanu.

Ministarstvo je saopštilo da je primilo "ozbiljne pritužbe" na žene koje rade za nevladine organizacije da ne nose "ispravnu" maramu ili hidžab.

Vaš browser nepodržava HTML5

Afganistankama zabranjen pristup kampusu

U naredbi nije jasno precizirano da li se naredba odnosi na sve žene ili samo na žene iz Avganistana koje rade u nevladinim organizacijama.

Talibanske snage bezbednosti su 24. decembra upotrebile vodeni top da rasteraju žene u gradu Heratu na zapadu zemlje, koje protestuju zbog ovonedeljne zabrane univerzitetskog obrazovanja žena.

Međunarodna zajednica je osudila zabrane talibanske vlade u Avganistanu koje se odnose na studiranje i obrazovanje. Potez su osudile i mnogobrojne muslimanske zemlje.