Kao za kraljeve: Autoritarne vođe i njihove ogromne palate

Pišu: Kristyna Foltynova i Wojtek Grojec

Šta imaju zajedničko rezidencija Mežihirja u Ukrajini, palata Oguzhan u Turkmenistanu i predsednički kompleks u Turskoj?

Sve su izgrađene uz ogromne troškove na velikim prostorima i luksuzno opremljene kao spomenici bogatstvu i moći autoritarne vladavine.

Redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku donosi pogled na neke od najgrandioznijih predsedničkih palata u kojima se susreću izobilje i politička moć.

UKRAJINA, Novi Petrivci: Rezidencija Mežihirja

Mežihirija je bila rezidencija Viktora Janukoviča tokom vremena dok je bio premijer i predsednik Ukrajine sve dok nije pobegao tokom Majdanske revolucije 2014.

Sada "muzej korupcije", ima muzej automobila, teren za golf, zoološki vrt, fontane, helikoptersku platformu, pa čak i crkvu – što sve prikazuje raskošan života bivšeg vođe.

UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI, Abu Dabi: Kasr Al-Vatan

Kasr Al-Vatan, predsednička palata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, završen je 2017. i otvoren za javnost 2019.

Izgrađena za 490 miliona dolara, pretežno bela palata sadrži istorijske artefakte i rukopise, a njoj su takođe izloženi diplomatski pokloni koje su dobili UAE.

TURSKA, Ankara: Predsednički kompleks

Predsednička palata u Ankari, poznata i kao Ak Saraj (Bela palata), završena je 2014. za turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana.

Izgrađen na nekadašnjem šumskom zemljištu, ima više od 1.100 soba i zvanično je koštala oko 615 miliona dolara, mada kritičari kažu da je prava cena bila mnogo veća.

Kompleks obuhvata džamiju koja može da primi oko 3.000 ljudi i najveću biblioteku u Turskoj, sa kolekcijom od više od četiri miliona knjiga.

RUSIJA, Gelendžik: 'Putinova palata'

Za ovaj kompleks palate na obali Crnog mora u blizini Gelendžika priča se da je rezidencija Vladimira Putina, a spekulacije o njenom postojanju počinju još od 2010. godine.

Pokojni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni objavio je 2021. istraživački dokumentarac u kojem se tvrdi da je palata izgrađena za ruskog predsednika po ceni od oko 1,4 milijarde dolara.

Prema toj istrazi, u kompleksu se nalaze podzemni hokejaški stadion, pozorište, vinograd i crkva. Takođe je oko njega zona zabrane letova, a čamci koji prolaze ne smeju da mu se približavaju. Putin je negirao da je vlasnik, dok ruski oligarh Arkadij Rotenberg tvrdi da je palata njegova.

RUSIJA, Moskovska oblast: Novo-Ogarjevo

Novo-Ogarjevo je državna rezidencija Vladimira Putina koja se nalazi izvan Moskve. Prvobitno izgrađeno 1950-ih, imanje je znatno renovirano po Putinovim uputstvima posle 2000.

Prema nekim izveštajima, kompleks su nedavno proširen, uključujući s rekreativnim objekat koji pripada ruskoj Federalnoj službi zaštite (FSO), helidromima, pa čak i protivvazdušnim sistemom. Takođe možda postoji tunel koji vodi od FSO objekta do Putinove rezidencije.

TADŽIKISTAN, Dušanbe: Palata nacije

Palata nacije, završena 2008. godine, zvanična je rezidencija tadžikistanskog predsednika Emomali Rahmona. Da bi se napravio prostor za palatu, 100 godina stara sinagoga i druge zgrade u susedstvu su srušene u kontroverznom postupku.

Izgrađena za 300 miliona dolara, palata je okružena parkovima, fontanama i znamenitostima, uključujući spomenik nezavisnosti i jarbol za zastavu, visok 165 metara koji je u vreme podizanja bio najviši na svetu.

TURKMENISTAN, Ašhabat: Predsednička palata Oguzhan

Kompleks Oguzhan je zvanična rezidencija i radno mesto predsednika Turkmenistana Serdara Berdimuhamedova. U palati nazvanoj po drevnom turkmenskom plemenskom vođi, predsednik zemlje živi od 1990-ih.

Nova palata i dodatni objekti pridodati su 2011. po ceni od oko 350 miliona dolara. Ispred palate se trenutno gradi kuća za državničke prijeme i trg za parade i druge manifestacije.