Rusija nije pozvana na ceremoniju obeležavanja oslobođenja Aušvica

Ulazak u nekadašnji koncentracioni logor Aušvic

Muzej Aušvica saopštio je u sredu, 25. januara, da će Rusija zbog rata u Ukrajini biti isključena sa predstojeće ceremonije obeležavanja 78 godina od kada je Crvena armija oslobodila nacistički logor smrti.

„S obzirom na agresiju na slobodnu i nezavisnu Ukrajinu, predstavnici Ruske Federacije nisu pozvani da prisustvuju ovogodišnjoj komemoraciji“, rekao je za agenciju Frans pres (AFP) Pjotr Savicki, portparol muzeja na mestu nekadašnjeg logora.

U petak, 27. januara, je 78. godišnjica oslobađanja logora smrti Aušvic-Birkenau koji je izgradila nacistička Nemačka u okupiranoj Poljskoj - datum koji je proglašen Danon sećanja na holokaust.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Rusija je do sada uvek učestvovala na komemoraciji sa svojim delegatom koji je govorio na glavnoj ceremoniji.

Direktor muzeja Pjotr Civinski rekao je da je očigledno da u sadašnjem kontekstu ne može da "potpiše nijedno pismo ruskom ambasadoru sa pozivnim tonom".

„Nadam se da će se to promeniti u budućnosti, ali pred nama je dug put“, rekao je on.

„Rusiji će nakon ovog sukoba biti potrebno izuzetno dugo i veoma duboko samoispitivanje da bi se vratila na okupljanja civilizovanog sveta", dodao je.

Muzej je osudio rusku ofanzivu na Ukrajinu 24. februara 2022. kao "varvarski čin".

Aušvic-Birkenau je postao simbol genocida nacističke Nemačke nad šest miliona evropskih Jevreja, od kojih je milion umrlo u logoru između 1940. i 1945, zajedno sa više od 100.000 nejevreja.