Austrija podigla optužnicu protiv dve osobe zbog kršenja službene tajne

Austrijski parlament u Beču, ilustrativna fotografija

Austrijski tužioci saopštili su u sredu da su podigli optužnice protiv bivšeg obaveštajnog zvaničnika i bivšeg poslanika krajnje desnice za kršenje službene tajne u prvoj akciji u slučaju koji uključuje optužbe Rusije za špijuniranje.

Bivši agent Egisto Ot priveden je pre dva meseca, pod optužbama da je davao informacije ruskoj tajnoj službi.

Od njegovog hapšenja, procurele informacije tužilaštva ukazuju na to da doušnici bliski krajnje desničarskoj Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) i dalje deluju u Beču.

FPO, za koju ankete kažu da će po prvi put pobediti na opštim izborima sledećeg meseca, odbacila je sve optužbe.

Bečki tužioci optužili su bivšeg poslanika krajnje desnice Hans-Jorga Jenevajna da je naveo Ota da sazna i podeli poverljive informacije.

Dvojici muškaraca optuženih za kršenje službene tajne preti kazna do tri godine zatvora, dodaje tužilaštvo u saopštenju za javnost.

Još uvek nije određen datum suđenja.

Pročitajte i ovo: Austrija strahuje od 'ruske infiltracije' posle hapšenja bivšeg obaveštajca

Ot je optužen da je delovao u ime Jenevajna kada je 2018. godine zadužio "nepoznatog zvaničnika" da dobije informacije o učesnicima sastanka evropskih tajnih službi.

Pored toga, Jenevajn je optužen za prenošenje poverljivih dokumenata 2021. u vezi sa korupcionaškim skandalom FPO.

Ot je takođe optužen da je Jenevajnu preneo imena zaposlenih u obaveštajnoj službi 2019. godine, čime je "ugrozio nacionalnu bezbednost".

Tužioci su rekli da nastavljaju istragu Ota u "izuzetno opsežnom" slučaju.

Ot je uhapšen u martu nakon što je Britanija rekla da se njegovo ime pojavilo u pisanim porukama između osumnjičenog špijuna kojeg je uhapsila i Austrijanca Jana Marsaleka.

Marsalek je bivši glavni operativni direktor platne kompanije Vajerkard, koji je pobegao iz Nemačke 2020. godine – navodno u Rusiju – zbog optužbi za prevaru nakon spektakularnog kolapsa kompanije.

Osumnjičen da je pomogao Marsaleku, Ot je optužen da je špijunirao ruske kritičare.

Pročitajte i ovo: Austrija u epicentru špijunskog skandala

Ot je suspendovan sa svoje funkcije 2017. godine zbog optužbi za špijuniranje i nakratko uhapšen 2021. zbog istih optužbi.

AFP je kontaktirao Ota pre hapšenja u martu, a on je negirao sve optužbe.

Austrija je sebe tradicionalno doživljavala kao most između Istoka i Zapada, ali poslednjih godina ovu alpsku zemlju sa devet miliona stanovnika potreslo je nekoliko slučajeva navodnog špijuniranja u korist Moskve.

Izvor: AFP