Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen za davanje lažne izjave

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz, 28. juli 2021.

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz optužen je za lažno svjedočenje pred parlamentom, saopćilo je austrijsko tužilaštvo za privredni kriminal i korupciju u petak, 18. augusta.

Kurz i njegov bivši šef osoblja, Bernhard Bonelli, optuženi su za lažno svjedočenje pred takozvanim 'Ibiza' istražnim odborom u austrijskom parlamentu u vezi s navodnom korupcijom njegove vlade", saopćilo je Tužilaštvo.

Suđenje će mu započeti 18. oktobra, a ukoliko bude proglašen krivim mogao biti osuđena na do tri godine zatvora, saopćio je sud u Beču.

Konzervativni političar napustio je dužnost 2021. nakon što su tužitelji započeli istragu protiv njega i još devetero osoba zbog sumnje u zloupotrebu povjerenja, korupciju i podmićivanje.

Bivši čelnik krajnje desnice Heinz-Christian Strache, Kurzov vicekancelar, podnio je ostavku 2019. nakon što se pojavila snimka na kojoj na Ibizi razgovara sa ženom koja se predstavljala kao nećakinja ruskog oligarha i nudi joj političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Pročitajte i ovo: Kancelar Šalenberg se povlači nakon Kurcovog odlaska iz politike

Kurz je ranije negirao optužbe objavivši na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter, da se raduje da će "istina konačno izaći na vidjelo".

On je sa suradnicima optužen da je nastojao osigurati dolazak na čelo stranke, a potom i Vlade, plaćajući državnim novcem namještena istraživanja javnog mnjenja i njemu naklonjene medijske priloge 2016. i 2018. godine.

Kurz koji negira krivicu, postao je kancelar 2017. godine.

Otkako je napustio dužnost, radi kao globalni strateg za tehnološkog investitora Thiel Capital.