Koncerti Taylor Swift u Beču otkazani posle hapšenja osumnjičenih za planiranje napada

Tejlor Svift na koncertu u Parizu, 9. maj 2024.

Tri nastupa američke zvezde Tejlor Svift (Taylor Swift) u Beču zakazana za ovu nedelju otkazana su u sredu pošto su austrijske vlasti sprovele hapšenja zbog plana za napad tokom koncerta, saopštili su organizatori koncerta.

Vlasti su potvrdile hapšenje 19-godišnjeg simpatizera takozvane "Islamske države" zbog plana napada u regionu Beča, upozorivši da je bio "fokusiran" na tri predstojeće koncerta Tejlor Svift.

Austrijski kancelar Karl Nehamer (Nehamm)er rekao je da je "sprečena tragedija".

"Zahvaljujući intenzivnoj saradnji naše policije i novoosnovane DSN sa stranim službama, pretnja je rano identifikovana", naveo je Nehamer na mreži X.

Franc Ruf, generalni direktor javne bezbednosti, na konferenciji za novinare u sredu uveče rekao je da je austrijska policija uhapsila dve osobe osumnjičene u vezi s planiranjem napada na koncerte.

Pročitajte i ovo: Historijski uspjeh Taylor Swift: Osvojila četvrtog Grammyja za album godine

"S potvrdom vladinih zvaničnika o planiranom terorističkom napadu na stadion Ernst Hapel, nemamo drugog izbora nego da otkažemo tri zakazana nastupa radi bezbednosti svih", saopštila je kompanija Barakuda mjuzik (Baraccuda Music).

Ruf je rekao da su tokom istrage "identifikovane pripremne radnje i primećeno da je 19-godišnji osumnjičeni bio posebno fokusiran na koncerte Tejlor Svift u Beču".

On je dodao da se osumnjičeni austrijski državljanin zakleo na vernost "Islamskoj državi".

Policija je pretresla stan jednog od osumnjičenih u Ternicu, u Donjoj Austriji, i analizira predmete iz kuće. Ruf je rekao da su u kući osumnjičenog zaplenjene hemijske supstance.

Druga osoba za koju se veruje da je bila u kontaktu sa osumnjičenim uhapšena je u Beču.

Organizatori koncerta Tejlor Svift su naveli da će svima koji su kupili karte biti vraćen novac. Na koncertima zakazanim za četvrtak, petak i subotu očekivalo se oko 65.000 gledalaca svakog dana.

Izvori: Reuters, AFP