Policija u Australiji optužila 19 muškaraca za zlostavljanje dece

Većina uhapšenih su bili profesionalci za informacione tehnologije sa visokim stepenom tehničke kompetencije, saopštila je policija u Australiji, ilustrativna fotografija

Policija je optužila 19 muškaraca u Australiji za krivična dela seksualnog zlostavljanja dece i spasila 13 dece iz razvijene pedofilske mreže, saopštili su zvaničnici u utorak, 8. avgusta.

Mreža je otkrivena i rasformirana uz pomoć američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), javlja agencija Frans pres (AFP).

Dvojica od 19 muškaraca već su osuđena na skoro 15 godina zatvora na teritoriji glavnog grada Australije i pet godina u državi Novi Južni Vels, rekla je komandirka australijske federalne policije Helen Šnajder (Schneider).

"Tvrdićemo da su ovi muškarci bili članovi tehnološki sofisticirane mreže za zlostavljanje dece na mreži koja je delovala širom zemlje“, rekao je Šnajder novinarima.

Njih 19 je optuženo za ukupno 138 krivičnih dela vezanih za međusobno deljenje video zapisa i slika na dark vebu, paralelnoj verziji interneta gde je garantovana anonimnost korisnika.

Pročitajte i ovo: Razotkrivena ilegalna trgovina AI slikama seksualnog zlostavljanja djece

Većina su bili profesionalci za informacione tehnologije sa visokim stepenom tehničke kompetencije, rekla je ona.

"Razmere mera kojima pribegava ta mreža da izbegne da bude detektovana pokazuje jednostavno koliko su bili opasni", rekla je Šnajder.

Muškarci, starosti od 32 do 81 godine, navodno su koristili softver za anonimno deljenje datoteka, razgovor u grupama i pristup veb lokacijama unutar mreže, javlja agencija Asošijejted pres (AP).

Šnajder je naglasila da je 13 dece u Australiji spaseno kao rezultat istrage. Policija nije iznosila detalje.

FBI je prošle godine upozorio australijske vlasti na postojanje mreže.

Pročitajte i ovo: Apple između borbe protiv dečje pornografije i zaštite privatnosti

Pravni ataše FBI sa sedištem u Australiji Nitiana Man rekla je da je 79 osoba uhapšeno u Sjedinjenim Državama u okviru iste istrage, a 43 su osuđene za krivična dela zlostavljanja dece.

Man je rekla da je FBI upozorio druge zemlje na osumnjičene pod njihovim jurisdikcijama, ali nije imenovala te zemlje.

U okviru te istrage 2021. godine su dvoje agenta FBI-a ubijeni, a tri policajca ranjena tokom pretrage u stanu u mestu Sanrajz u američkoj saveznoj državi Floridi, podseća AFP.