Australija i Francuska popravljaju odnose nakon spora oko otkazivanja kupovine podmornica

Anthony Albanese je postao premijer Australije u maju 2022. 

Premijer Australije Anthony Albanese će otići u posjetu Parizu kako bi popravio odnose sa Francuskom nakon tenzija koje su izbile zbog otkazivanja ugovora o kupovini podmornica.

Australija je 2021. otkazala ugovor sa Francuskom kompanijom o izgradnji podmornica vrijedan više milijardi dolara. Umjesto toga je potpisala ugovor sa SAD i Velikom Britanijom, nazvan Aukus, što je izazvalo bijes francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Macron je optužio tada australijskog premijera Scotta Morrisona da nije govorio istinu, i nakratko povukao francuskog ambasadora u znak protesta.

Albanese, koji je izabran u maju, će putovati u Madrid iduće sedmice na NATO samit. Na tom putu će otići u posjetu Parizu kako bi izgladio odnose dvije države.

Pročitajte i ovo: Vojni pakt SAD-a, Velike Britanije i Australije s fokusom na hipersonične rakete

"Važno je da se naši odnosi poprave", rekao je Albanese za Australian Broadcastin Corporation.

Odnos je od ključnog značaja jer Francuska nije samo centralna sila u Evropi nego, kao i Australija, na Pacifiku, rekao je.

"Već smo imali vrlo konstruktivne razgovore. Posjeta sljedeće sedmice vrlo je konkretan znak popravljanja odnosa koji su već obavljeni", rekao je.

Australija je ranije ovog u junu objavila dogovor od 555 miliona eura s francuskom Naval Groupom kao kompenzaciju za raskid ugovora u korist sporazuma Aukus.

Prema trilatealnom sporazumu Aukus, Australija se obavezala na kupovinu američkih podmornica i povukla se iz dogovora sa Francuskom koji je potpisala 2016. godine. Francuska je trebala napraviti 12 konvencionalnih podmornica za Australiju.

Pakt Aukus koji uključuje različute tehnologije jedno je od najvećih partnerstava Australije posljednjih decenija i vidi se kao napor da se suptodstavi Kini.

Tada je francuski ministar vanjskih poslova taj sigurnosni pakt nazvao "nožem u leđa", a Francuska je privremeno opozvala svoje američke i australijske ambasadore.

Izvor: BBC