Šta se zna o zapaljenom automobilu potpredsjednika makedonske Vlade?

  • RSE

Izgorjeli automobil koji je koristio potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Artan Grubi, 24. juli 2023.

Tužilaštvo Sjeverne Makedonije će ispitati čiji je najnoviji automobil Audi, koji je zapaljen, a koji je koristio potpredsjednik Vlade te zemlje Artan Grubi.

Naime, 22. jula, u skopskom naselju Čair, zapaljeno je vozilo koje su mediji prvo povezivali sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem i odnose među zajednicama Artanom Grubijem, inače iz redova najveće albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI), koalicionog partnera u Vladi u posljednje dvije decenije.

Pitanja su se pojavila kada se ispostavilo da vozilo nije registrovano na Grubija.

Grubi, koji je i prvi potpredsjednik Vlade, je na Fejsbuku napisao da se suočio sa napadom, "samo zbog svoje profesije".

"Izvinjavam se svim komšijama u mom naselju zbog velikog nereda sinoć ispred naše zgrade samo zbog moje profesije. Također se izvinjavam svom prijatelju i njegovoj porodici za štetu koju sam nanio samo zbog moje profesije", napisao je Grubi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zatim navelo da je zapaljeni automobil vlasništvo 35-godišnjeg muškarca inicijala B.L.

Čiji je Audi?

Tužilaštvo će istražiti čiji je automobil, kada je kupljen i ko ga koristi, naveli su iz ove institucije.

Ako istraga pokaže elemente krivičnog djela, Tužilaštvo će postupiti po službenoj dužnosti. Također, navode da je Komisija za sprječavanje korupcije (DSKPK) tijelo koje evidentira i prati imovinsko stanje funkcionera.

Ali, iz Komisije kažu da su im prema sadašnjim zakonima ruke vezane, odnosno da ne mogu pokrenuti postupak za vozilo, jer je u tuđem vlasništvu. Apeluju na donošenje Zakona o porijeklu imovine, proces koji je pokrenut prije nekoliko godina, ali zakon još nije usvojen.

"Još jednom ističem da je potrebno donijeti Zakon o porijeklu imovine, koji će važiti za sve građane i koji će nametnuti obavezu prijavljivanja imovine kao i izvora sredstava kojim su tu imovinu kupili", rekla je predsjednica DKSK Biljana Ivanovska za TV 21.

Grubi nije prijavio automobil marke Audi u posljednjem imovinskom kartonu. U njemu je ostao samo stari Citroen Xara, vrijedan 1.000 eura.

Imovinski karton Artana Grubija

Zapaljeno vozilo je registrovano pod drugim imenom, ali Grubi na Facebooku nije demantovao da je privatno koristio Audi.

Grubi je 2020. godine posjedovao Audi vrijedan 10.000 eura, piše Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku, analizirajući imovinske kartone.

Snimci spaljenog Audija pokazuju da se radi o novijem modelu Audija A6.

Osude paljenja auta

Ministar vanjskih poslova i Grubijev stranački kolega Bujar Osmani osudio je paljevinu vozila. Osudama se pridružio još jedan ministar iz redova DUI, šef ekonomije Kreshnik Bekteshi.

"Izražavam žaljenje zbog pokušaja napada na prvog potpredsjednika Vlade Artana Grubija", napisao je Bekteshi na Facebooku.

Artan Grubi u imovinskom kartonu nema auto marke Audi. Skoplje, 6. april 2023.

Vlada i vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) osudili su "paljenje vozila koje je koristio prvi potpredsjednik Vlade".

Iz Alijanse za Albance, koja je dio vladajuće koalicije, uprkos kako navode, političkim razlikama i neslaganjima, protiv su prijetnji i vandalskih napada.

Opoziciona VMRO-DPMNE traži od Tužilaštva da pokrene postupak protiv Grubija zbog prikrivanja imovine i potencijalne zloupotrebe položaja.

Opoziciona stranka postavlja pitanje koje "Grubijev prijatelj koji je kupio vozilo Audi A6 od 80.000 eura i umjesto da ga sam vozi, dao ga Artanu Grubiju da ga vozi i upravlja njime kao da je njegovo vozilo?"

A iz Bese, opozicione stranke iz albanskog bloka, pozivaju Grubija da se pojavi na konferenciji za novinare i da odgovori da li je umiješan u kriminal i da li sarađuje sa kriminalnim strukturama.