Armenija protiv dronova novim indijskim oružjem

Vozilo iz indijskog Zen sistema protiv dronova.

Zvaničnik armenske odbrane rekao je Radiju Slobodna Evropa da ne mogu "niti potvrditi ni demantovati" nedavni izvještaj indijskih medija da je Jerevan potpisao ugovor vrijedan oko 41 milion dolara o kupovini nekoliko Zen sistema protiv dronova. Jedinice su dizajnirane da detektuju, zatim obaraju neprijateljske bespilotne letelice uz pomoć radio šifrovanja ili koriste protivvazdušno oružje za "teško ubijanje".

Armenski vojnik posmatra dron koj prolazi iznad vojnih položaja u oktobru 2020, tokom drugog rata u Nagorno-Karabahu.

Odgovarajući na pitanja o sistemu dronova Zen, zvaničnik armenske odbrane je rekao da "oružane snage Republike Armenije intenzivno rade na povećanju nivoa odbrambenih sposobnosti". Manjak oružja za adekvatnu odbranu bio je glavni faktor u ratu Armenije s Azerbejdžanom oko Nagorno-Karabaha 2020. Ako se potvrdi, kupovina Zena, bila bi to posljednji u nizu kontingenata indijskog oružja koja idu u Armeniju.

Višecjevni raketni bacač Pinaka u Zapadnom Bengalu, Indija, januar 2023.

U julu 2023., navodno je u Arrmeniju stigao prvi ikada indijski izvoz domaćeg raketnog sistema Pinaka. Azerbejdžan je naveo da su sistemi oružja transportovani preko Irana do južne granice Armenije.

Jedinica Pinaka ispaljuje raketu u Odishi, Indija, u novembru 2020.

Pinaka sistem je dobio ime po luku indijskog božanstva Šive. Njegov domet od 40 kilometara je relativno kratak u poređenju sa nekim raketnim sistemima sovjetskog dizajna, ali je nazvan "indijskim HIMARS" zbog njegove preciznosti. Armenska kupovina procijenjena je na 260 miliona dolara za nekoliko sistema za lansiranje Pinaka i pripadajuću municiju.

Napredni sistemi artiljerijskih topova indijske proizvodnje na paradi u Indiji 2017. godine.

U avgustu 2023. Armenija je primila svoju prvu pošiljku indijskih naprednih sistema artiljerijskih topova (ATAGS). Erevan je navodno naručio 84 komada oružja po cijeni od 155,5 miliona dolara i bio je prva zemlja kojoj je Indija prodala novorazvijene artiljerijske sisteme.


 

Testiranje ATAGS jedinice u Indiji.

ATAGS su haubice kalibra 155 mm dizajnirane tako da se prevoze na kamionima, ali mogu i samostalno ići na kratke udaljenosti skraćujući time vrijeme "prepakivanja" potrebno za pomicanje oružja sa jednog položaja na drugi. Tokom razvoja oružja od 2013. godine bilo je dosta problema, a jedan je primjerak i eksplodirao tokom obuke u septembru 2020. Nekoliko indijskih vojnika je povrijeđeno kada je cijev haubice ATAGS navodno pukla zbog čelika lošeg kvaliteta.
 

Radarski sistem Thales Ground Master 200 montiran na kamion u zračnoj bazi Évreux-Fauville u Francuskoj u februaru 2020.

Kao još jedan znak da se Erevan udaljava od Moskve je to da je vojska te zemlje - koja se istorijski oslanjala na vojni hardver sovjetske i ruske proizvodnje - u oktobru 2023. godine nabavila tri radarska sistema Thales Ground Master 200 francuske proizvodnje. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zbog toga je upozorio da će Francuska biti "odgovorna" za svaki novi sukob, kao i da Indija prodajom oružja Armeniji stvara "okruženje koje podstiče neprijateljstvo i nepovjerenje".

Usred rastućeg raskola sa donedavnim vojnim saveznikom Rusijom, Erevan je nedavno naručio velike količine novog oružja iz Indije. Posljednja prijavljena kupovina je indijski razvijeni sistem protiv dronova za koji se Erevan nada da će se uspješno suprotstaviti prijetnji bespilotnih letjelica iz Azerbejdžana.