Ankete u Mađarskoj: Opozicijska stranka Tisza vodi ispred Orbanovog Fidesza

Lider mađarske opozicije Peter Magyar pozdravlja pristalice u Budimpešti 23. oktobra 2024. godine, na obilježavanju antisovjetske revolucije 1956.

Mađarska opozicijska stranka Tisza u maloj je prednosti u odnosu na vladajuću stranku Fidesz, pokazuje anketa objavljena u četvrtak, što je druga anketa zaredom koja pokazuje da je Tisza pretekla stranku premijera, Viktora Orbana.

Čelnik stranke desnog centra Peter Magyar (43), bivši insajder u vladi, pomeo je mađarsku politiku prije izbora za Evropski parlament u junu, postavši veliki izazov Orbanu i iskoristivši nezadovoljstvo drugim opozicijskim strankama koje su se pokazale podijeljene i nedjelotvorne protiv Fidesza u proteklih 14 godina, piše Reuters.

Na skupu Tisze u srijedu u Budimpešti okupilo se mnoštvo od oko 10.000 ljudi dok je zemlja obilježavala godišnjicu pobune protiv sovjetske dominacije 1956. koju je ugušila Crvena armija.

pogledajte Revolucija 1989. i pad komunizma u Mađarskoj

Magyar je tokom govora na skupu najavio korake za pripremu svoje stranke i izbor kandidata za izbore 2026.

Obećao je iskorijeniti korupciju, ulagati u zdravstvenu pomoć i obrazovanje te početi "nacionalni dijalog" s glasačima od 5. novembra, upravo dok se Orbanova vlada priprema da milionima Mađara širom zemlje pošalje ankete o svom ekonomskom programu.

Ekonomija se bori za oporavak od inflacijske krize, ocjenjuje Reuters.

Anketa Publicus Instituta objavljena u četvrtak, provedena između 11. i 18. oktobra, pokazala je da Tisza ima 39 posto podrške među opredijeljenim glasačima, dok Fidesz ima 37 posto.

"Evo još istraživanja koja pokazuju da je utrka između Fidesza i Tisze gotovo izjednačena. Vrijedi napomenuti: na izborima za Europski parlament Fidesz je pobijedio s 45 prema 30 posto, u usporedbi s tim, ovo bi bila vrlo ozbiljna promjena", napisao je analitičar Gabor Torok na svom blogu.

Još jedna anketa objavljena srijedu, koju je 21 Research Center proveo u prvoj polovini oktobra, pokazuje da Tisza ima 42 posto podrške među opredijeljenim glasačima, a Fidesz 40 posto.

Što se tiče biračkog tijela u cjelini, Fidesz i dalje vodi ispred Tisze s potporom od 29 posto.

Dvije druge nedavne ankete pokazuju da Fidesz ima sve manju prednost u odnosu na Tiszu.

U svim anketama neodlučno je oko 30 posto glasača.

Orban, čija se desničarska vlada protivi politici Evropske unije za pružanje vojne pomoći Ukrajini protiv ruske invazije, a održava dobre veze s Rusijom, rekao je u srijedu da je njegova suverena politika koja se odnosi na rat u Ukrajini i migracije neprihvatljiva Briselu, optužujući izvršnu vlast EU za političko uplitanje.