Andrej iz Srbije apsolutni pobednik StemCo olimpijade

Andrej Drobnjaković dobio je titulu "apsolutnog pobednika" StemCo olimpijade u Singapuru.

Pet prvih mesta i zlatnih medalja iz fizike, hemije, biologije, matematike i inženjerstva na StemCo olimpijadi u Singapuru. Sve to je osvojio 17-ogodišnji Andrej Drobnjaković iz Beograda.

U pitanju je učenik drugog razreda Matematičke gimnazije, koji je dobio titulu "apsolutnog pobednika" olimpijade.

Reč je o međunarodnom takmičenju u oblasti matematike, nauke, hemije, fizike i biologije, na kom je učestvovalo preko 12.000 učenika iz više od 45 zemalja.

Kako u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Andrej, za ovo takmičenje spremao se "indirektno", jer se u isto vreme pripremao za više državnih i međunarodnih olimpijada iz fizike i hemije.

Zlatne medalje koje je Andrej osvojio u Singapuru, 20.6.2024.

Isprva je bila ideja i da se na StemCo olimpijadi takmiči samo u te dve kategorije, ali se ipak odlučio za svih pet, jer "nije hteo da se ograničava".

Takmičenje je trajalo jedan dan, a najpre su se radili teorijski testovi iz fizike, hemije, biologije i matematike.

"Nakon toga je bio inženjerski izazov, koji je trajao tri do četiri sata otprilike. Tu smo gradili strukture, mašine, pa smo ih onda demonstrirali", prepričava Andrej.

U timskom inženjerskom izazovu učestvovao je sa učenicima iz Uzbekistana, Vijetnama i Kazahstana.

"To je bilo pokušaj organizatora da nas više zbliže i da se povežemo. Tako da su grupe nasumično bile izabrane. Ja sam bio smešten u vrlo sposoban tim. To mi je isto omogućilo da dođem do te pobede", objašnjava Andrej.

Nagrada "apsolutnog pobednika" na StemCo olimpijadi, 20.6.2024.

Po povratku iz Singapura, kaže da su ga u školi svi lepo dočekali.

"Primio sam čestitke od svih. Stvarno je lepo, jer sam okružen ljudima koji me podržavaju i to je ključno za ljude poput mene, jer ne može niko postići ništa sam", kaže on.

Posebno izdvaja podršku vršnjaka u odeljenju, za koje kaže da se međusobno pomažu.

Na takmičenjima tokom cele godine

Svakog dana pomalo uči, ali daje sebi vremena i da odmori, da se ne bi preopteretio.

"Praktično, ja tokom čitave godine, školske pogotovo, imam takmičenja. Prvo ide opštinsko, okružno, državno. Na svakom ipak moram biti najbolji da bih opravdao to. Glupo je ne biti, a takmičiti se na međunarodnom", smatra Andrej.

Kao najvažnije takmičenje do sada, pored StemCo olimpijade, izdvaja Međunarodnu juniorsku naučnu olimpijadu u Kolumbiji, na kojoj je osvojio srebrnu medalju u prvoj godini srednje škole.

Diplome koje je Andrej osvojio na poslednjoj olimpijadi, 20.6.2024.

Sada je, kaže, malo umoran, ali i spreman za dalji rad.

Sledeća na listi je Evropska olimpijada iz fizike, koja će se održati u Gruziji, a potom i Međunarodna olimpijada u Iranu, za koju kaže da je najprestižnije takmičenje srednjoškolaca iz fizike.

"Narednih mesec dana ću redovno i vežbati fiziku i odmarati, ali malo lakše. Ipak mi je za mesec dana ta evropska, a ja direktno iz Gruzije idem u Iran", kaže Andrej.

Iako na Međunarodnoj olimpijadi učestvuju učenici četvrtog razreda srednje škole, Andrej je uspeo da se plasira.

"To je meni jako velik uspeh i na to sam gledao kao još jedan izazov za sebe, jer nekako nemam šta da izgubim, a imam sve da dobijem", kaže on.

Andrej Drobnjaković učenik je druge godine Matematičke gimnazije u Beogradu, 20.6.2024.

Cilj su studije u SAD

Za nastavak svog školovanja planira da osnovne studije provede u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i to na nekom od prestižnih fakulteta – MIT, Harvard, Yale ili Caltech.

"Nagrade koje osvajam na takmičenjima mi daju ozbiljne, dobre predispozicije za prihvatanje i generalno za dobijanje stipendija", kaže Andrej.

Fokus njegovih studija biće na fizici.

"Ona ima najveće primene svuda. Opisuje svet oko nas, objašnjava nam kako sve radi. Oko nas je u poslednjih pedeset, sto godina fizika, odnosno nauka, mnogo doprinela razvoju civilizacije, čovečanstva", ističe Andrej.

Andrej Drobnjaković pokazuje medalje koje je osvojio, 20.6.2024.

Dodaje da uvek postoji nešto novo što treba otkriti.

"Nismo zaglavljeni. Mnogo ljudi misli da smo mi dostigli taj neki svoj vrhunac, ali mi nismo ni blizu toga", kaže on.

Njegov cilj je da radi na razvoju "Teorije svega".

"To je neverovatno postignuće i za fizičara i za čovečanstvo generalno. Mi i dalje ne znamo suštinski kako radi svet", naglašava Andrej.

Kako je razvio ljubav prema nauci

Otac mu je ekonomista, a majka učiteljica. Međutim, kao razlog za ljubav prema nauci navodi radoznalost koja je bila prisutna još od malih nogu.

"Čitao sam te neke knjige o svemiru, to me je najviše i privuklo, svemir i to istraživanje o vasioni, zvezdama, planetama, i tome slično", seća se Andrej.

Kaže da bi iz društvenih nauka koje voli izdvojio istoriju.

"Smatram da možemo mnogo iz istorije da naučimo i iz grešaka naših prethodnika, možemo da naučimo da mi ne pravimo iste", kaže on.

Andrej Drobnjaković ispred Matematičke gimnazije, 20.6.2024.

Međutim, ističe da ga od malena više zanimaju prirodne nauke.

"Ima jako malo stvari koje mi nisu simpatične, iskreno, jer smatram da je svako znanje jako važno, ali sam odabrao prirodne nauke, jer smatram da je ipak priroda pametnija od čoveka", kaže Andrej Drobnjaković.

On dodaje da se nauka danas zanemaruje, pogotovu od strane mladih ljudi.

Zato, kaže da bi voleo da se nakon školovanja vrati u Srbiju i radi na podsticanju mladih da se bave naukom.