Šta se pouzdano zna o ubistvu Kašogija?

Jedna od posljednjih fotografija Džamala Kašogija u Londonu, 29. septembar 2018.

Donosimo vremenski okvir događaja od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, dok se Sjedinjene Države pripremaju da preduzmu prve mjere protiv Rijada.

Nestanak

Drugog oktobra oko 13.15 sati prema lokalnom vremenu, saradnik The Washington Posta Džamal Kašogi snimljen je nadzornim kamerama prilikom ulaska u saudijski konzulat u Istanbulu. Tamo je otišao da bi podigao dokumenta neophodna za predstojeće sklapanje braka.

Njegova turska vjerenica Hatidža Džengiz (Hatice Cengiz), čekala je ispred konzulata. Dan kasnije, 3. oktobra, The Washington Post je podigao alarm, objaviješću da više nije viđen od kada je ušao u konzulat. Američki State Department je rekao da istražuju.

Sljedećeg dana, 4. oktobra, Rijad je rekao da je Kašogi nestao "nakon što je napustio zgradu konzulata".

Snimak ulaska Kašogija u zgradu konzulata

Ubijen

Vladini izvori su 6. oktobra naveli da turska policija vjeruje da je Kašogija unutar konzulata ubio "tim specijalno poslat u Istanbul, koji je otišao istog dana". Rijad je tvrdnju nazvao "neutemeljenom". Snimak nadzorne kamere, koji je objavila turska televizija, pokazuje kombi koji ulazi u konzulat 2. oktobra, prije nego što je otišao do rezidencije koja je u blizini.

Američki predsjednik Donald Trump (Tramp) je 15. oktobra rekao da je dobio snažno negiranje kralja Salmana, o bilo kakvoj umiješanosti u slučaj. U posjeti Rijadu, američki državni sekretar Mike Pompeo (Majk) je rekao da je Saudijska Arabija obećala temeljnu istragu.

Oštar odgovor

Turski provladin medij Yeni Safak 17. oktobra je izvijestio da je Kašogi mučen prije nego što mu je odrubljena glava unutar konzulata, što se čuli na audio snimku zločina u koji su imali uvid. The New York Times je naveo da je jedan od osumnjičenih identifikovan od strane turske policije, član bliskog kruga princa prestolonasljednika Mohamada bin Salmana (MBS). Tri druga osumnjičena su povezana sa njegovim članom obezbjeđenja.

Zastava Saudijske Arabije na krovu saudijskog konzulata u kojem je ubijen Kašogi

Trump sada kaže da je Kašogi mrtav i upozorava na "veoma oštre" posljedice ukoliko se dokaže odgovornost Saudijske Arabije.

Lokalni mediji u Turskoj su 19. oktobra izvijestili da su turski istražitelji prečešljavali šumu u Istanbulu, nakon što su prethodno već pretražili konzulat i rezidenciju konzula.

Ubijen u tuči

U prvim jutranjim satima 20. oktobra, Saudijska Arabija je priznala da je Kašogi ubijen unutar konzulata. Saudijski državni tužalac, šeik Saud al-Modžeb (Al-Mojeb), je rekao da je umro nakon razgovora koji je prerastao u "tuču i borbu pesnicama". Javni tužilac je rekao da je 18 saudijskih građana zatvoreno.

Rijad je simultano objavio uklanjanje visokih zvaničnika, šefa glavne obavještajne službe Ahmada al-Asirija i kraljevskog medijskog savjetnika Sauda al-Katanija (Al-Qahtan) - glavnog savjetnika princa prestolonasljednika.

Saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Džubeir (Al-Jubeir) rekao je u intervju za Fox News 21. oktobra da operaciju nije naredio princ prestolonasljednik MBS. "Odlučni smo da kaznimo one koji su odgovorni za ovo ubistvo", naveo je Džubeir.

Skepticizam

Britanija, Francuska i Njemačka kažu da Rijad mora da objasni kako je Kašogi umro i da to objašnjenje mora biti podržano "kredibilnim" činjenicama. Trump je optužio Saudijsku Arabiju da je lagala o ubistvu.

Turski dnevnik Yeni Safak objavio je 22. oktobra da je saudijski bezbjednosni zvaničnik poslat u Istanbul, zvao šefa kancelarije princa MBS-a "četiri puta" nakon ubistva.

Demonstrant drži transparent sa slikom Kašogija i porukom "Oslobodite ga" ispred saudijskog konzulata u Istanbulu

Saudijci u krizi

Saudijski ministar energije Kalid al-Falih (Khalid) je 23. oktobra izjavio da je Saudijska Arabija "u krizi" zbog međunarodnog bijesa uzrokovanog ubistvom Kašogija.

On je govorio na investicionim summitu u Rijadu, koji su bojkotovali mnogi globalni šefovi velikih svjetskih kompanija i donosioci političkih odluka.

Erdogan opovrgava Rijad

U govoru pred poslanicima u Ankari, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Redžep Tajip Erdoan) pozvao je 23. oktobra da se svih 18 osumnjičenih dovedu na sud u Istanbulu, te je poručio da "svi oni koji su imali ulogu u ubistvu" moraju biti kažnjeni. On nije eksplicitno pomenuo princa prijestolonasljednika Mohamada bin Salmana.

Erdogan je, međutim, rekao da je ubistvo bilo "planirano" danima unaprijed, te da zahtijeva odgovore o tome ko je izdao naređenje timu od 15 specijalaca. "Ovo je političko ubistvo", zaključio je.

Kabinet Saudijske Arabije je rekao da će pozvati na odgovornost sve one koji su iza ubistva "bez obzira ko bi to mogao biti".

Erdogan poručio da će odgovorni odgovarati za ubistvo

Zataškavanje

Trump je ismijao odgovor saudijskog kraljevstva na ubistvo, kao "jedno od najgorih zataškavanja" u istoriji. Vašington je objavio da povlače američke vize Saudijcima umiješanim u ubistvo. Mjere se odnose na ukupno 21 osobu.

"Ove kazne neće biti posljednja riječ o ovom pitanju iz Sjedinjenih Država", poručio je državni sekretar Mike Pompeo.

(Izvor: AFP)