Amerika u strahu od novih terorističkih napada

Pešaci u donjem Menhetnu gledaju dim koji izlazi iz kula Svetskog trgovinskog nakon terorističkog napada, Njujork, 11. septembar 2001.

U nedjelju, se obilježava desta godišnjica terorističkih napada u Sjedinjenim američkim državama.

Mediji širom svijeta, svako na svoj način, prisjećaju se tih događaja, ali objavljuju i različite teorije o tome: što se zapravo krilo iza nesreće u kojoj je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Američki zvaničnici tvrde kako iz pouzdanih izvora znaju da će teroristi desetogodišnjicu htjeti obilježiti novim udarima.

Bezbjednjaci su na povišenom oprezu, i u New Yorku i u Washingtonu. Američko ministarstvo domovinske sigurnosti kaže da raspolaže "specifičnim, kredibilnim, ali nepotvrđenim informacijama" o novim napadima, baš u nedjelju, na dan kada su prije deset godina srušeni neboderi Svjetskog trgovačkog centra.

Iz Bijele kuće su potvrdili kako je i Barack Obama naredio veću opreznost anti-terorističkih službi.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg obavijestio je o pojačanim policijskim snagama, od kojih će se "neke vidjeti, a neke ne".

"Kako smo bliži desetoj godišnjici i njujorška policija, i FBI i cijela obavještajna zajednica, su na pojačanom oprezu, jer znamo da bi teroristi objetnicu rado iskoristili kao priliku za novi udar. Prijetnja u ovom trenutku nije potvrđena. Želim naglasiti da su upozorenja vjerodostojna, ali nisu potvrđena", kaže Bloomberg

Sumnje u način rušenja bliznakinja

Na nivou države stepen sigurnosti nije promijenjen, ali jeste u New Yorku. Najavljene su dodatne mjere koje uključuju kontrolu osobnih vozila, javnog prijevoza kao i ulaza u sistem tunela.

Načelnik gradske policije Raymond Kelly precizirao je kako više sigurnosne mjere podrazumijevaju i policajce koji su "trenirali s teškim oružjem, koji su smješeni izvan Manhattana, ali su odgovorni za cijeli grad."
Avion udara u južnu kulu Svetskog trgovinskog centra, Njujork, 11. septembar 2001.

Deset godina nakon terorističkih napada na Ney York i Washington, brojni naučnici, analitičari i novinari spore se oko toga kako je do udara došlo, zašto, i je li odgovor SAD i saveznika bio adekvatan.

Puno je toga nerazjašnjeno: Da li su „blizanci“ pali zbog eksplozije aviona i je li to, po zakonima fizike uopšte moguće.

Šta je izazvalo visoku temperaturu koja je topila čelik konstrukcije nebodera, s obzirom da kerozin to nije u stanju.

Kako je moguće da kompletna zgrada padne u roku osam, odnosno 10 sekundi i složi se kao kula od karata, ukoliko je pogođena na dvije trećine svoje visine, ... i tako dalje i tako redom. Naučnici, fizičari, eksperti, stručnjaci za miniranje sumnjaju i dokazuju da je rušenje Twins-a potpomognuto iznutra.

Ono što niko ne spori jeste činjenica da su u jutro, 11.septembra, 2001.godine dva putnička aviona udarila u nebodere Svjetskog trgovačkog centra i u zgradama eksplodirali.