Nema najave da će u Crnu Goru pristati brod sa eksplozivom za Izrael

Amnesty International, logo

Crnogorska Luka Bar nije dobila najavu za uplovljavanje broda "MV Kathrin", za koji međunarodna nevladina organizacija Amnesty International (AI) tvrdi da prevozi eksploziv za Izrael, saopšteno je iz Luke za Radio Slobodna Evropa (RSE) 1.oktobra.

AI je ranije danas pozvao Crnu Goru i Sloveniju da spriječe pristajanje broda u njihovim lukama:

"Slovenija i Crna Gora moraju zaustaviti 'MV Kathrin' pod portugalskom zastavom, za koji se vjeruje da prevozi eksploziv za Izrael, da pristane u njihovim lukama s obzirom na rizik da bi takav teret doprinio počinjenju ratnih zločina u Gazi", saopšteno je 1.oktobra iz AI.

Dodaju da su vlasti Namibije odbile da brod uplovi u njihovu luku u avgustu, pozivajući se na informaciju brodskog operatera da njegov teret uključuje osam kontejnera eksploziva RDX Hexogen za Izrael.

AI je naveo da brod plovi ka Crnoj Gori i slovenačkoj luci Kopar, gdje će iskrcati svoj teret.

"Sada je na Sloveniji, Crnoj Gori i svim drugim državama da učine isto i izbjegnu omogućavanje nezakonitog transfera", rekla je Nataša Posel, šefica slovenačke kancelarije AI.

Pročitajte i ovo: Crna Gora podržala poziv SAD-a, Egipta i Katara na prekid vatre u Gazi

Iz te organizacije podsjećaju da Međunarodno humanitarno pravo zabranjuje državama da prenose oružje strani u oružanom sukobu kada postoji jasan rizik da bi to doprinijelo počinjenju ratnih zločina.

Pročitajte i ovo: Sa skupa podrške Palestincima pozivi Vladi Crne Gore da uvede sankcije Izraelu

Navode da su dokumentovali dokaze o ratnim zločinima koje su počinile sve strane u posljednjoj eskalaciji sukoba u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Među njima su, dodaju, i oni koji ukazuju da je izraelska vojska koristila eksplozivno oružje za direktne napade na civile, civilne objekte i neselektivne napade u Gazi.

Stoga, države koje nastavljaju sa transferom oružja Izraelu djeluju suprotno svojim obavezama iz Ženevske konvencije, i moraju hitno djelovati kako bi spriječile sve takve transfere, kažu u AI.

"Svaka država koja svjesno prenosi oružje stranama u ovom sukobu, uključujući tranzit brodova koji prevoze oružje i eksploziv, rizikuje da prekrši svoju obavezu da ne ohrabruje i ne pomaže u kršenju Ženevskih konvencija. Portugal, Slovenija i Crna Gora ne smiju olakšati bilo kakav takav transfer oružja u Izrael”, rekla je Posel.

Prema njenim riječima, Portugal, pod čijom je zastavom sporni brod, ne smije koristiti svoje plovilo za prenos eksploziva ili mora ukloniti svoju zastavu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Podgorički mural nade za palestinsku djecu

Zbog upotrebe oružja za izvršenje ratnih zločina i teških kršenja humanitarnih prava, AI je pozvao na hitan embargo na oružje Izraelu i palestinskim naoružanim grupama u Gazi.

Više od 41.000 ljudi je poginulo u Gazi od početka sukoba prije skoro godinu dana, saopštilo je Ministarstvo zdravlja kojim upravlja Hamas, koji Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Izrael je pokrenuo rat u Gazi kao odgovor na napade od 7. oktobra prošle godine, kada su pripadnici Hamasa na jug Izraela ubili oko 1.200 ljudi, a 251 uzeli kao taoce.