SAD šalju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 800 miliona dolara

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden)

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je u sredu, 13. aprila, najavila dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, ističući da će obezbediti nove kapacitete prilagođene širem ruskom napadu koji se očekuje na istoku Ukrajine.

Najnovija pomoć, koja će ukupno dostići više od 2,5 milijardi dolara od invazije ruskih snaga u februaru, uključuje artiljerijske sisteme, municiju i oklopne transportere, naveo je Bajden u saopštenju nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Pročitajte i ovo: Biden najavio novu pomoć Ukrajini od 500 miliona dolara

On je rekao da će SAD nastaviti da sa saveznicima daju oružje i resurse.

"Stalna isporuka oružja koju su SAD i njiovi saveznici obezbedili Ukrajini bila je kritična u održavanju njene borbe protiv ruske invazije. Ona je pomogla da osigura da (Ruski predsednik Vladimir) Putin nije uspeo da ostvari svoje prvobitne planove da zauzme i kontroliše Ukrajinu. Ne možemo sada stati", rekao je Bajden.

Novi paket bezbednosne pomoći - koji je prvi izvestio Rojters u utorak - biće finansiran korišćenjem predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstava, ili PDA, po kome može da odobri prenos opreme i usluga iz američkog arsenala bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitne slučajeve.

Zelenski je molio američke i evropske lidere da obezbede teže naoružanje i opremu dok se njegova zemlja suočava sa invazijom u kojoj je ubijeno na hiljade lica, a milioni raseljeni.

Pročitajte i ovo: Zelenski pozvao NATO da pruži Ukrajini vojnu pomoć 'bez restrikcija'

Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" za uništavanje vojnih kapaciteta Ukrajine i zarobljavanje, kako navodi, opasnih nacionalista, ali Ukrajina i Zapad ističu da je Rusija pokrenula ničim izazvan agresorski rat.

Izvor: Reuters