Amerika strepi od financijskog sloma

Američki predsjednik Barack Obama govori u jednom od rijetkih prime-time obraćanju naciji, Washington, DC, 25. jul 2011.

Američki predsjednik Barack Obama javno je pozvao kongresmene da postignu kompromis i dogovore se oko budžeta kako bi se izbjegao najcrniji scenarij - bankrot Amerike.

Za sada još uvijek nema naznaka da će politički dogovor biti postignit prije krajnjeg roka, 2. augusta.
Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu.

Demokrati i republikanci u američkom Kongresu su nastavili nadmetanje s vrlo različitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD za otplatu kredita, koji mogu nastupiti već idućega tjedna.

Drugi august je krajnji rok za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuća milijardi dolara, a čelnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja budžetkog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.

Lideri većinskih republikanaca u Predstavničkom domu prošli srijedu su podnijeli na usvajanje plan u dvije faze, prema kojem bi se limit duga odmah podigao za tisuću milijardi dolara, a iduće bi godine drugo povećanje ovisilo od sposobnosti zajedničkog kongresnog odbora da dogovori dodatno smanjenje deficita.

Troškovi se moraju kresati

No, čelnici Senata, kojeg kontroliraju demokrati, odbacili su prijedlog kao neupotrebljiv i ponudili vlastiti plan kojim bi se deficit smanjio za 2,7 tisuća milijardi dolara.

Predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner govori na televiziji nakon razgovora sa predsednikom Barackom Obamom, Washington, DC, 25. jul 2011.
Alarmantno stanje natjeralo je američkog predsjednika Baracka Obamu da se obrati naciji, pozove čelne ljude u Kongresu da postignu kompormis.

Šef Bijele kuće zatražio je javnu podršku za paket mjera jer bi izostanak dogovora oko duga mogao stravično pogoditi SAD.

"Nažalost, u posljednjih nekoliko tjedana, republikanci u Predstavničkom domu, tvrde da je jedini način da se dogovor postigne, da se svi ostali složimo s dubokim rezanjem potrošnje. Ako se dogovor ne postigne, nećemo imati novac za plaćanje računa, uključujući sredstva za socijalnu sigurnost, povlastice veterana i vladine ugovore koje smo potpisali sa tisućama tvrtki. Prvi put u povijesti, naš kreditini rejting će pasti, a investitori diljem svijeta će se pitati da li mogu računati na Sjedinjene Dražve", rekao je Obama.

Amerika ne može da ne ispunjava svoje obaveze, ponavljao je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner kao odgovor na Obamin govor.

"Uvijek sam vjerovao da što je veća vlada, ljudi od nje imaju manje koristi. Trenutačno je naša vlada prevelika i preskupa, a to neće omogućiti ekonomiji puni oporavak. Rješenje je dodatno ne pojačavati krizu. Trošite li više nego što imate, morate oganičiti troškove", ističe Bohner.

Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu.