Sastanak Trumpa i Putina uz šale o ruskom uplitanju u izbore

Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin

Američki predsjednik Donald Trump i njegov ruski kolega Vladimir Putin dogovorili su se na marginama samita G20 u Japanu, tokom prvog sastanka u posljednjih godinu dana, da će raditi na unapređivanju odnosa između dvije super sile.

Ovo je ujedno i prvi sastanak dva lidera nakon objavljivanja izvještaja specijalnog istražitelja Roberta Muellera o navodnom ruskom uplitanju u američke izbore 2016. godine.

Pročitajte i ovo: Lideri G20 preokupirani domaćim problemima kao nikada ranije

Sastanak dva lidera na marginama samita u Japanu počeo je, prema ocjenama medija, malo neugodno kada je Trump upitan da li će sa ruskim predsjednikom raspravljati o navodnom uplitanju u američke izbore. Trumpov odgovor 'naravno da hoćemo' propraćen je sa osmjehom kojeg je uputio Putinu.

"Molim vas, bez mešanja u izbore", rekao je on ironično, okrenuvši se ka ruskom lideru.

Zategnuti odnosi Moskve i Washingtona

Sastanak se održava u vreme kongresnih istraga u Sjedinjenim Državama o navodnim vezama Trampovog izbornog štaba i Rusije. Američka federalna istraga koju je predvodio specijalni istražitelj Robert Mueller pokazala je opsežne podatke da je Rusija imala upliva u predsjedničke izbore iz 2016. godine. Putin je porekao ove optužbe.

Pročitajte i ovo: Muellerov izvještaj i pitanja bez odgovora

S druge strane, ruska aneksija Krima od Ukrajine, podrška koju Kremlj izražava za sirijskog predsjednika Bašara Al Asada već godinama dovodi do zategnutih odnosa između Moskve i Washingtona.

"Velika je čast biti sa predsjednikom Putinom", rekao je Trump. "Trebamo razgovarati o brojnim stvarima, uključujući trgovinu i razoružanje."

Prije odlaska u Japan, Trump je novinarima ispred Bijele kuće rekao da Ameriku dugo godina zakidaju brojni ali da se to više neće dešavati.

"Sastajem se sa ruskim liderom, sastajem se sa kineskim liderom, sastajem se sa brojnim zemljama. Mi se sastajemo sa brojnim zemljama. Imamo o mnogo čemu da razgovaramo", rekao je Trump novinarima pred odlazak za Osaku.

Veoma niska očekivanja

Saopštenje Bijele kuće o sastanku u Japanu pokazalo je da je osamdesetominutni sastanak ispunio veoma niska očekivanja.

Pročitajte i ovo: Trump i Putin pozdravljaju prve korake na popravljanju odnosa

"Oba lidera su se složila da poboljšani odnosi Sjedinjenih Država i Rusije su u zajedničkom interesu obje zemlje i u interesu ostatka svijeta. Lideri su razgovarali o situaciji u Iranu, Siriji, Venecueli i Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Sastanak u Japanu je prvi sastanak ova dva lidera u posljednjih godinu dana, odnosno od sastanka u Helsinkiju prošlog jula kada je Trump odbio da dozvoli savjetnicima da prisustvuju sastanku i čije detalje nije želio da podijeli sa Kongresom.

Kontrola oružja

Jedan od najvećih bilateralnih problema sa kojima se suočavaju Washington i Moskva je kontrola oružja.

Pročitajte i ovo: Oživljavanje hladnoratovske trke u naoružanju

​Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF) se približava svom kraju u avgustu, nakon što su Sjedinjene Države optužile Rusiju da se ne pridržava sporazuma i potom se i povukli, što je dovelo do toga da Moskva podigne tužbu.

Novi Start sporazum kojim se stavlja ograničenje na nuklearno naoružanje ističe 2021. godine, osim u slučaju da se ove dvije zemlje ne dogovore o produženju. Trumpova administracija razmatra da u novi sporazum uključi i Kinu.

Putin je za Financial Times rekao da Rusija ne vidi nikakav interes u proširenju novog sporazuma.

Prema informacijama iz saopštenja Bijele kuće o sastanku u Japanu, "predsjednici su se složili da će ove dvije zemlje nastaviti diskusiju o modelima oružja dvadeset i prvog stoljeća, za koje je predsjednik Trump rekao da je potrebno uključiti Kinu."

Sjedinjene Države i Rusija su također u sukobu oko Irana i Venecuele, gdje se situacija u posljednjih par mjeseci dodatno pogoršala. I Teheran i Karakas su saveznici Kremlja.

Vaš browser nepodržava HTML5

Putin i Trump razgovaraju o 'nekom razoružavanju'