Hakiranje koje sponzorira Rusija predstavlja 'vrlo realnu' prijetnju, kaže dužnosnik FBI-ja

Bijela kuća i Ministarstvo pravosuđa u tjednima nakon ruske invazije na Ukrajinu upozoravali su američke tvrtke na obavještajne podatke koji navode da Moskva poduzima korake ka mogućim kibernetičkim napadima.

Hakiranje koje sponzorira Rusija predstavlja prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, rekao je visoki dužnosnik Federalnog istražnog biroa (FBI) zastupnicima Sjedinjenih Država 29. ožujka.

Bryan Vorndran, pomoćnik direktora u FBI-jevom kibernetičkom odjelu, rekao je na saslušanju odboru američkog Zastupničkog doma da je prijetnja iz Rusije "vrlo realna i aktualna" i u kriminalnom smislu, i u smislu stanja države.

Vorndran je rekao zastupnicima da su se u posljednje vrijeme povećali slučajevi ruskih hakera koji "skeniraju" mreže američkog energetskog sektora i naglasio da takva aktivnost predstavlja rusku "fazu izviđanja" kako bi pokušala razumjeti obranu i ranjivost tvrtki.

"To je iznimno važan dio ukupnih napada", istaknuo je, dodajući da Rusija predstavlja "jedan od dva najsposobnija kibernetička protivnika s kojima se globalno suočavamo" i da je "strašan neprijatelj".

Bijela kuća i Ministarstvo pravosuđa u tjednima nakon ruske invazije na Ukrajinu upozoravali su američke tvrtke na obavještajne podatke koji navode da Moskva poduzima korake ka mogućim kibernetičkim napadima.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Američki predsjednik Joe Biden prošle godine upozorio je ruskog kolegu Vladimira Putina da bi određena kritična infrastruktura trebala biti "zabranjena" za kibernetičke napade.

Biden je na summitu u Ženevi s Putinom u lipnju rekao da su dvojica čelnika razgovarali o tome da 16 vrsta kritične infrastrukture nije dopušteno ciljati kibernetičkim napadima, uključujući energetski i vodni sektor.

Biden je mjesec dana kasnije u govoru američkoj obavještajnoj zajednici istaknuo da je sve veći broj kibernetičkih napada na vladine agencije i privatnu industriju povezan s Rusijom i Kinom, te rekao da bi veliki kibernapad na Sjedinjene Države mogao dovesti do "pravog rata", piše AP.