Ruski sud osudio američkog vojnika na zatvor zbog krađe i prijetnje

Narednik američke vojske Gordon Black, koji je pritvoren pod sumnjom za krađu, 6.juna pred sudom u gradu Vladivostok, Rusija

Sud na ruskom Dalekom istoku osudio je narednika američke vojske koji je navodno prekršio vojna pravila na tri godine i devet mjeseci zatvora zbog navodnog napada i prijetnji.

Vojnik, 32-godišnji Gordon Black, izjasnio se nevinim pred okružnim sudom Pervomaisky u Vladivostoku za optužbe, ali je priznao da je udario ženu, Aleksandru Vashchuk, nakon što je rekao da ga je pijana napala i pokušala ga spriječiti da ode.

Ruski tužitelji su za Blacka zatražili gotovo petogodišnju kaznu zatvora.

Također mu je naređeno da Aleksandri Vashchuk plati 10.000 rubalja (115 dolara) u povezanom građanskom postupku.

Blackov odvjetnik rekao je da njegov klijent tvrdi da je nevin i da će se žaliti na presudu.

Američke vlasti su saopštile da je vojnik Gordon Black otputovao u Rusiju preko Kine iz Južne Koreje, gdje je bio raspoređen, a da nije obavijestio svoje nadređene.

Otprilike u vrijeme Blackovog hapšenja početkom maja, ruske vlasti su izvijestile da su pritvorile još jednog američkog državljanina, identificiranog kao William Russell Nycum, na osnovu onoga što su nazvali "sitnim huliganizmom" i optužbama za alkohol u odvojenom slučaju.

Rusija ima i druge američke građane za koje Vašington insistira da se drže nepravedno ili na sumnjivim osnovama u njenim zatvorima, uključujući novinarku RSE Alsu Kurmaševu, reportera Wall Street Journala Evana Gerškoviča i bivšeg marinca Paula Whelana.

Pročitajte i ovo: Vrhovni sud Tatarstana odbio žalbu na pritvor novinarke RSE Alsu Kurmaševe

Rusko ministarstvo vanjskih poslova insistira na tome da slučajevi koji uključuju Blacka i Nycuma nisu politički.

Savjet Stejt departmenta iz septembra poziva Amerikance da izbegavaju putovanje u Rusiju zbog "izdvajanja američkih državljana za pritvor od strane bezbjednosnih zvaničnika ruske vlade".