Biden krivi militante koje podržava Iran za smrt tri američka vojnika u Jordanu

Predsjednik Joe Biden govori u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Columbiji, Južna Karolina, u nedjelju, 28. januara 2024.

Tri pripadnika američke vojske ubijena su, a mnogi su ranjeni u napadu bespilotne letjelice na američke snage stacionirane u sjeveroistočnom Jordanu u blizini sirijske granice, saopćio je u nedjelju, 28. januara, predsjednik Joe Biden, optuživši za napad skupine koje podržava Iran.

"Iako još uvijek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i koje djeluju u Siriji i Iraku", rekao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država u izjavi.

To su prve žrtve među američkim vojnicima u regiji od početka rata u Gazi 7. oktobra 2023. godine. Biden je rekao da se napad dogodio u subotu navečer.

"Mi ćemo nastaviti s obavezom borbe protiv terorizma. I nema sumnje, sve odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo", rekao je Biden u svojoj izjavi koju je objavila Bijela kuća.

U Bidenovoj izjavi nije spomenuto koliko je vojnika ozlijeđeno.

"Otprilike 34 osobe nadziru se zbog mogućih traumatskih ozljeda mozga", rekao je neimenovani američki dužnosnik za Reuters.

"Napad u kojem su ubijena tri američka vojnika nije bio na jordanskom tlu, nego u Siriji", rekao je u nedjelju glasnogovornik vlade Jordana, kraljevine koja graniči s Irakom, Izraelom, palestinskim teritorijem Zapadne obale, Saudijskom Arabijom i Sirijom.

Muhamed al Mubaidin rekao je jordanskoj javnoj televiziji "al Mamlaka" da je cilj napada bila američka baza Al-Tanf u Siriji, prenio je Reuters.

Pročitajte i ovo: Izraelska vojska nastavlja ofanzivu na jug Gaze

Američke trupe dugo koriste Jordan kao bazu. Oko 3.000 američkih vojnika obično je stacionirano u toj zemlji.

Otkako je počeo izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, američke trupe u Iraku i Siriji suočene su s napadima bespilotnih letjelica i projektila na njihove baze.

Ako se potvrdi da je izveden u Jordanu, to bi bio prvi napad na američke trupe u toj zemlji od početka izraelskog rata u Gazi s Hamasom, koji su Washington i Europska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Zbog potpore Izraelu, američke snage bile su meta islamističkih skupina na Bliskom istoku, uključujući Huti pobunjenike u Jemenu koje podržava Iran te milicije u Iraku koje također podržava Teheran.

Izvještaji AP-a, Reutersa i AFP-a

Pročitajte i ovo: Počeli razgovori o povlačenju SAD iz vojne koalicije u Iraku