Američki senatori traže oslobađanje sunarodnika 'nepravedno zatvorenih' u Rusiji

Evan Gerškovič, uhapšen zbog sumnji za špijunažu, stoji u optuženičkom "kavezu" uoči razmatranja njegove žalbe na hapšenje, Moskva, 18. april 2023.

Dvostranačko vodstvo Odbora za spoljne poslove američkog Senata je vodilo ka pozivu 27 senatora da ruske vlasti odmah oslobode novinara Wall Street Journal-a, Evana Gerškoviča (Gershkovich), za kojeg kažu da je "nepravedno zatvoren u Rusiji samo zato što je radio svoj posao".

U nacrtu rezolucije objavljenom ove nedjelje, senatori Ben Kardin (Cardin) demokrata iz Merilenda, i Džim Riš (Jim Risch) republikanac iz Ajdaha – ponaosob, predsjedavajući i najviše rangirani republikanac u Odboru – takođe traže oslobađanje još jednog Amerikanca, bivšeg marinca Pola Vejlana (Paul Whelan).

"Evan i Pol ne mogu biti ostavljeni, i ja kao predsjedavajući Odbora ću nastaviti da oglašavam alarm zbog ove teške nepravde i učiniti sve što je u mojoj moći da ih bezbjedno vratim kući, njihovim porodicama", naveo je Kardin u nacrtu rezolucije.

Kako prenosi servis Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku, Gerškovič (32) je uhapšen prije šest mjeseci, i optužen za špijunažu.

Pročitajte i ovo: Američki novinar uložio žalbu na produženje pritvora u Rusiji

Vejlan služi 16-godišnju kaznu za špijunažu u notornoj ruskoj kažnjeničkoj koloniji u Mordoviji.

Američki zvaničnici su rekli da su optužbe protiv obojice neosnovane te da je njihovo zatočeništvo "pogrešno".

Gerškovič je uhapšen krajem marta u Jekaterinburgu, u Uralskoj oblasti, i vrlo malo detalja je poznato javnosti jer su sve informacije o slučaju povjerljive.

Rusa Federalna služba bezbjednosti (FSB) je tada saopštila da je istraga za špijunažu otvorena protiv Gerškoviča, jer je prikupljao, kako su naveli, državne tajne o vojno-industrijskom kompleksu.

Gerškovič, američki državljanin baziran u Moskvi, bio je u Jekaterinburgu izvještavajući o ruskim stavovima o ratu Kremlja protiv Ukrajine, i o plaćeničkoj grupi Vagner.

Ukoliko bude osuđen, suočava se sa zatvorskom kaznom do 20 godina.

Pročitajte i ovo: Optužba za špijunažu protiv američkog novinara podgrijava napetosti Moskve i Zapada

Radi se o prvom američkom novinaru uhapšenom u Rusiji zbog optužbi za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Vejlan (53) je, nakon hapšenja u Rusiji 2018. godine, dvije godine kasnije osuđen. On i američke vlasti poriču da je špijun.

Američka ambasadorka u Rusiji, Lin Trejsi (Lynne Tracy) je rekla da su poteškoće američkih državljana "nepravedno" zatočenih u Rusiji i dalje njen prvi prioritet.