Američki biznismen iz RSE istraživanja o projektima u Ukrajini optužen za manipulaciju dionicama

Benjamin Ballout, fotografija iz 2021. godine

Finansijski regulatori u SAD optužili su za manipulaciju dionicama američkog biznismena čije su tvrdnje o navodnim projektima u Ukrajini otkrivene u istraživanju Radija Slobodna Evopa (RSE).

Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) saopštila je da je Benjamin Ballout, izvršni direktor Enerkon Solar Internationala, "autorirao, odobrio i izdao" najmanje tri lažna saopštenja za javnost osmišljena da podignu cijenu dionica kompanije tako da on i njegovi saradnici mogu prodati dionice i profitirati.

Optužbe proizilaze iz onoga što je SEC rekao da su lažne tvrdnje o navodnim poslovima u Britaniji i SAD u saopštenjima za javnost objavljenim između marta i maja 2021., najmanje dva mjeseca nakon prvobitnih tvrdnji o ukrajinskom projektu.

Ova vrsta šeme, poznata kao "pump and dump", nije neuobičajena u svijetu javnih kompanija čija se vrijednost procjenjuje na znatno manje od milijardu dolara i trguju na tržištu direktno bez posrednika, za razliku od reguliranih berzi.

Dvojica Balloutovih saradnika, Mohamed Zayed i William Fielding, takođe su optuženi, navodi SEC u saopštenju od 23. septembra.

Vladin nadzorni organ rekao je da nastoji natjerati ovu trojicu da vrate navodno nezakonitu dobit, izrekne građanske kazne i zabrani im da trguju takozvanim "peni dionicama".

Rečeno je da je Fielding pristao da se nagodi sa SEC-om, odričući se 311.000 dolara dobiti i 53.230 dolara kamata i plaćajući kaznu od 195.000 dolara.

RSE je razotkrio Balloutove aktivnosti u članku iz marta 2021. nakon što je objavio saopštenje za javnost u kojem se tvrdi da je Enerkon dobio pravo da provede ogroman projekat solarne energije u Ukrajini i izgradi mrežu bežične tehnologije nove generacije.

Cijena dionica Enerkona skočila je u danima i sedmicama nakon saopštenja za javnost, čineći Ballouta preko noći multimilionerom na papiru.

Ballout je također tvrdio, u podnesku Ministarstvu pravde prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA), da će organizirati sastanke za potpredsjednika ukrajinske vlade s vodećim američkim kompanijama tokom predstojeće službene posjete Sjedinjenim Državama.

Istraga RSE pokazala je da Enerkonu nisu dodijeljena takva prava. Istraga je također pokazala da Ballout nije imao evidenciju o razvoju velikih projekata i da je imao financijske probleme, te je dva puta podnio zahtjev za lični bankrot.

U telefonskim pozivima i pisanim porukama, Balout je uznemiravao i prijetio novinarima RSE u pokušaju da zaustavi objavljivanje članka.

"Vi i vaša ekipa sada ste pod velikim nadzorom. Ne možete me nikada špijunirati stranoj vladi i izvući se", napisao je u tekstualnoj poruci od 22. marta 2021.

Balout se nije javljao na telefon kada je RSE pokušao da ga dobije za komentar nakon optužbi SEC-a.