Hil: SAD će pažljivo pratiti lokalne izbore na severu Kosova

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil u razgovoru sa novinarima ispred Skupštine Srbije, 20. april 2023.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je da će SAD pažljivo pratiti sve aspekte lokalnih izbora na severu Kosova.

U četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova održavaju se vanredni izbori 23. aprila.

Vanredni izbori u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku se održavaju nakon što su gradonačelnici iz redova Srpske liste podneli ostavke početkom novembra suprostavljajući se odluci Vlade Kosova o preregistraciji automobilskih tablica sa srpskih na kosovske.

Hil je rekao da ne samo Sjedinjene Države, nego i mnoge druge zemlje smatraju da sada nije pravo vreme za održavanje izbora.

"S obzirom da smo u kritičnom trenutku, vrlo značajnom momentu za dijalog koji je u toku i smatramo da se svi problemi kroz taj dijalog moraju rešavati i rešiti", naveo je Hil odgovarajući na pitanja novinara.

Prethodno je visoki zvaničnik Stejt Departmenta Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao da će SAD priznati izbore na severu Kosova, čak i ako ih Srpska lista bojkotuje, rekavši da "bojkot ne definiše izbore".

"Mi smo pozvali, a i ja sam lično intervenisao i pozvao Srpsku listu da učestvuje i da se ne odriče uticaja koji može da ima. Sami su odlučili da ne učestvuju. Ali ti izbori su ustavna obaveza", rekao je Eskobar za Glas Amerike 20 aprila.

Pročitajte i ovo: Escobar: Očekujemo kosovski predlog za Zajednicu opština do 2. maja

Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, odbija da učestvuje na izborima jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi za povratak u kosovske institucije – formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova sa severa.

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil je poručio da je najvažniji test za sve koji učestvuju i podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova da se sprovede ono što je ranije dogovoreno, kao što je Zajednica opština sa srpskom većinom.

"To će biti test za našu sposobnost u postizanje dogovora, da li smo u stanju da ih sprovedemo kada se postignu", dodao je američki ambasador.

Hil je naveo da je jedno od ključnih pitanja u nastavku dijaloga Srbije i Kosova budućnost srpske zajednice na Kosovu.

Lideri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Aljbin (Albin) Kurti trebalo bi da se sastanu 2. maja u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Pročitajte i ovo: Bisljimi i Petković najavili sastanak Vučića i Kurtija u aprilu