SAD očekuje istragu o proslavi dana Republike Srpske

Michael Murphy, ambasador SAD-a u BiH, 26. 8. 2022.

Sjedinjene Američke Države očekuju da će relevantne institucije za provedbu zakona i pravosudne institucije provesti istragu o svakom slučaju kršenja zakona koji je povezan sa proslavom Dana Republike Srpske devetog januara, saopćila je američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da je Ustavni sud višestrukim presudama jasno istakao da je proslava ovog dana neustavna.

"Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obilježavanja sa pravoslavnim vjerskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", saopćila je Ambasada SAD-a.

U saopćenju se navodi da Ustav BiH propisuje da se entiteti u potpunosti moraju pridržavati odluka institucija BiH, uključujući i konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Podsjećamo Proslavljen još jedan neustavni Dan Republike Srpske

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", naveli su iz Ambasade.

Dodali su da je SAD reagirao i prije na antidejtonska djelovanja te da neće oklijevati da to urade i ubuduće.

Vlasti u Republici Srpskoj organiziraju i ove godine proslavu Dana RS-a 9. januara.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. u Sarajevu donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud BiH svojom presudom nije osporio pravo na obilježavanje dana Republike Srpske, ali je utvrdio da praznik ne može biti obilježavan 9. januara.

Pročitajte i ovo: Sedam godina kazne za proslavu neustavnog Dana RS se ne primjenjuju