Ambasador Hil: Kosovu i Srbiji biće izneti 'interesantni predlozi'

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, fotoarhiv

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je 12. oktobra za TV N1 da će na predstojećim sastancima Srbiji i Kosovu biti izneti "neki predlozi interesantni za obe strane".

Izaslanici više država zajedno sa evropskim posrednikom za dijalog Miroslavom Lajčakom posetiće 21. oktobra Kosovo i Srbiju, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Briselu.

U delegaciji će osim izaslanika Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka biti izaslanici predsednika SAD, Francuske, Nemačke i premijerke Italije, Gabrijel Eskobar, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo.

Prema briselskim zvaničnicima, cilj ove posete je da se unapredi primena sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Pročitajte i ovo: Vučić najavio izbore i rekao da ne veruje da će biti sankcija protiv građana Srbije

Hil je dodao da je potrebno političko rešenje koje će zahtevati određene kompromise.

Kao dva glavna elementa tog rešenja naveo je Zajednicu opština sa srpskom većinom i međunarodno učešće Prištine.

Hil je rekao i da je Lajčak "puno slušao" i da misli da on "zna šta je potrebno Srbiji i Kosovu".

Hil je istakao da SAD žele da "nezavisno Kosovo bude multietnička sredina" i da je jedini put, kada je reč o odnosima Srbije i Kosova, normalizacija odnosa.

Hil je rekao i da su potrebne garancije da se događaji iz Banjske na severu Kosova neće ponoviti, te da to nikome nije bilo korisno.

On je ranije 12. oktobra rekao i da bi "želeo da Srbija shvati i prizna da je Kosovo nezavisna država".

"Ljudi kažu da Srbija jednostavno treba da shvati da je Kosovo nezavisna država, da preboli to i nastavi dalje. I ja bih želeo da ona to uradi, ali je činjenica da je problem mnogo kompleksniji", kazao je Hil.

Vučić je 12. oktobra komentarisao za TV Prva ovu izjavu rekavši da u medijima njegova izjava nije dobro preneta i da je Hil rekao upravo suprotno od toga da "Srbija mora da preboli Kosovo".

"Hil je rekao da su stvari komplikovanije", rekao je Vučić.

Pročitajte i ovo: NATO: Na Kosovu 'napeta situacija', Beograd i Priština da se uzdrže

Govoreći na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji (BSC), Hil je ocenio da će Srbija i Kosovo morati na kraju da dođu do političkog rešenja za koga god da utvrdi da je odgovoran za dešavanja u Banjskoj na severu Kosova.

"Sada imamo problem koji mora biti rešen. Ko god da je odgovoran za to, moraćemo da imamo političko rešenje, moraćemo da sednemo i shvatimo šta je fer", rekao je Hil govoreći na Beogradskoj bezbednosnoj konferenciji (BSC).

On je naveo da to rešenje podrazumeva "neku vrstu statusa" za Srbe na Kosovu, a sa druge strane "veću internacionalizaciju" za Kosovo.

"Moramo da ohrabrimo obe strane da slušaju jedna drugu", rekao je Hil.

On je dodao da je prvi korak u rešavanju trenutne krize razumevanje šta se desilo.

"Prvo, moramo da shvatimo šta se desilo i da krivci odgovaraju, zatim da se pobrinemo da se tako nešto ne ponovi", rekao je Hil.

U napadu na kosovsku policiju 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova ubijen je policajac Afrim Bunjaku, a nekoliko njih povređeno. U napadu na policiju poginula su trojica napadača, a u okolini Banjske je pronađen veliki arsenal oružja.

Vlast na Kosovu optužuje Srbiju za ovaj incident, dok zvanični Beograd negira umešanost.

Pročitajte i ovo: Sledi optužnica protiv Radoičića, kaže predsednik Srbije

Odgovornost za organizaciju te grupe javno je preuzeo Milan Radoičić, u tom trenutku potpredsednik stranke kosovskih Srba, Srpske liste, koja ima podršku zvaničnog Beograda i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čiji predsednik je do nedavno bio Vučić.

Radoičić je potom podneo ostavku na stranačku funkciju.

Kosovske vlasti optužuju Srbiju za ovaj incident, dok Beograd to negira. Institucije Kosova i Srbije vode zasebne istrage.

Evropska unija i zapadne zemlje oštro su osudile napad na policiju Kosova u Banjskoj i zatražile da se napadači pronađu i izvedu pred lice pravde.